Вежба Мешовите артиљеријске бригаде Ватрени скок 2018

Понедељак, 4.6.2018 | Обука

Припадници Првог топовско-хаубичког дивизиона Мешовите артиљеријске бригаде из Ниша извели су јуче на полигону „Пасуљанске ливаде” завршно бојево гађање у оквиру тактичке вежбе „Ватрени скок 2018”. На тај начин окончано је њихово вишедневно покретно логоровање, започето 28. маја, када су напустили касарну „Мија Станимировић”.

Покретно логоровање се одвијало на правцу Ниш – Алексинац – Ртањ – ИВП „Пасуљанске ливаде”. У околини Ниша и Алексинца изведено је више тактичких увежбавања. Артиљерци су увежбали заузимање елемената борбеног распореда, поседање ватрених положаја, премештање са једног на други положај, а припадници 69. логистичког батаљона правовремено и редовно су обезбеђивали исхрану, водоснабдевање, здравствену заштиту и техничку подршку.

Током боравка на полигону „Пасуљанске ливаде” припадници Првог топовско-хаубичког дивизиона су, у оквиру тактичких вежби на терену, извели велики број вежбовних и испитних батеријских гађања и испалили велики број пројектила – гађали су из уметнутух цеви 20 милиметара. У завршници „Ватреног скока” реализована је тактичка вежба са артиљеријским бојевим гађање из хаубица 152 мм и топова 130 милиметара.

Ове године је четврти пут заредом, у склопу покретног логоровања, интегрисана обука сталног и резервног састава, а стални састав су допунили резервни официри, подофицири и војници. У саставу јединице били су и кадети завршне године Војне академије – модула артиљерија.

– То се показалао изузетно делотворно и успешно. Тиме смо постигли неколико резултата. Најпре, обучавамо наше команде у раду и командовању јединицама на терену. Потом вршимо обуку нашег активног састава заједно са резервним саставом и, као треће, припремамо кадете завршних година за почетне дужности, да могу, кад заврше Академију, да успешно командују својим јединицама – истакао је командант бригаде пуковник Звонко Стојковић.

По завршетку артиљеријских бојевих гађања, којих је изведено девет, пуковник Стојковић је рекао:

– Задовољан сам постигнутим резултатима и успехом ватре по циљевима, јер је већина гађања оцењена одличном оценом.  Најбоље је изведено дивизионо гађање, где је оцена висока – 4,60.

Командант бригаде истиче да треба наставити праксу извођења покретних логоровања са активним и резервним саставом и кадетима, јер она даје изузетно добре резултате. Захваљујући томе „Ватрени скок” је постао препознатљива активност у Војсци Србије, а Мешовита артиљеријска бригада позната по њему. 

– Посебно похваљујем резервни састав. Били су током покретног логоровања изузетно вредни и марљиви. Све што смо тражили и захтевали од њих, испунили су до краја и научили су много тога.  Исказали су и задовољство јединицом у коју су дошли, а то се видело и по резултатима које су показали током гађања – били су врхунски – нагласио је пуковник Стојковић.

Завршну вежбу су пратили представници Команде Копнене војске и резервне војне старешине општинске организације резервних војних старешина из Алексинца.

Мира Шведић, МЦ Одбрана

Повезане вести