Обележена годишњица погибије припадника 78. моторизоване бригаде

Четвртак, 13.4.2017 | Култура и традиција

У селу Рељан у општини Прешево данас је обележена годишњица погибије припадника некадашње 78. моторизоване бригаде Војске Југославије, током НАТО агресије 1999. године.

Венце на спомен обележје погинулим припадницима 78. бригаде положила је делегација Копнене војске, коју је предводио командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, делегације Града Врања и Пчињског управног округа у којој су били начелник округа Срећко Пејковић, градоначелник Слободан Миленковић и народни посланик Славиша Булатовић, представници Полицијске управе Врање и Центра безбедносно информативне агенције, делегације Удружења ослободилачких ратова Врања, Бујановца и Прешева, удружења војних пензионера, удружења радника Бујановца, чланови породица и пријатељи погинулих.

Командант Четврте бригаде Копнене војске пуковник Слободан Стопа у свом обраћању подсетио је присутне дана када је пре 18 година страдало седморо припадника 78. моторизоване бригаде и додао да припадници бригаде никада не смеју заборавити своје саборце који су пали за слободу отаџбине.

На данашњи дан 1999. године од бомби из авиона Северноатланског савеза погинули су мајор Љубисав Стојановић, капетан Драган Лукић, старији водник Жељко Алар, десетар Димче Стаменов, војник на служењу војног рока Слободан Мирковић и војници из резерве Александар Поповић и Нинослав Миленков.

И ове године је по угледу на претходне, обележавању годишњице погибије својих сабораца присуствовао десетар Иван Лазић, који је преживео тешко рањавање и живи је сведок тих болних тренутака. 

Повезане вести