Опростићемо ако будемо могли, заборавићемо само ако нас не буде било

Недеља, 24.3.2019 | Актуелности

Дан сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године обележен је државном церемонијом “Опростићемо ако будемо могли, заборавићемо само ако нас не буде било” и молебаном на Тргу краља Милана у Нишу, граду великог страдања током агресије.

Симболично, церемонија је отпочела звуком сирена за ваздушну опасност у 19.45 часова, у знак сећања на време почетка НАТО агресије 24. марта 1999. године.
 
Церемонију је предводио председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, а присуствовали су и Његова Светост патријарх српски Иринеј, председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијерка Владе Србије Ана Брнабић, министри, представници државних институција и бројни грађани.
 
Председник Србије је у свом обраћању подсетио на догађаје од пре 20 година када су  „Србију кренули да сруше“.
 
- Пет година обележавамо на овако величанствен начин годишњицу агресије НАТО на једну малу, слободољубиву и никада покорену земљу. Поносан сам на вас, драги грађани Србије, јер ваш слободарски дух натерао нас је да, учећи младе генерације о ономе што се збивало, не заборавимо да будућност можемо да градимо само на таквим основама, чувајући слободу, самосталност и независност Србије као највише вредности. Хвала вам што је Србија поноса и будућности вечерас овде са нама. Желим да поручим одавде да, шта год да се догоди, никада немојте било коме да допустите да сруши слободу и независност Републике Србије. Никада - поручио је председник Вучић.
 
Он се осврнуо на дане агресије, рекавши да ми немамо право да погнемо главу и кажемо да смо грешка.
 
- Ми нисмо грешка. Ми смо бројчано мали, поносни народ, победник у великим ратовима, снажан, даровит, спреман на жртву, али и на помирење, уз тај један, мали услов, важан за наш опстанак – да не заборављамо, никада, никоме наше животе – рекао је председник Вучић и нагласио да је потребно да понављамо, док је света и века, да ти људи, да та наша деца, нису била никаква грешка.
 
Нагласивши да је грешка било то што су неки други урадили, и не само грешка, већ злочин, Вучућ је додао да ма колико снажни били не смемо да престанемо да понављамо да је то био злочин – над нашом децом, над нашим народом, такође додавши да ће Србија учинити све да комуницира речима „а не гвожђем“.
 
- Морамо да тражимо решења да бисмо избегли метке, али не зато што смо слаби. Подсетићу вас да када сам постао министар одбране имали смо један МиГ-29, који је чешће украшавао наше ливаде него што је летео, јер ни хангар нисмо имали. Војска Србије је данас респектабилна сила и има 14 авиона МиГ-29 који, не само да могу да лете, него су и наоружани и опремљени најмоћнијим радарским системима у свету. У стању смо да одбранимо наше државне и националне интересе, али разговор уместо метака мора да буде наша државна политика – политика будућности. То је једини начин да нађемо мир и за све оне који су погинули у свим ратовима и у агресији од које је прошло 20 година – поручио је председник Србије.
 
Он се, у обраћању заставнику Слађану Вучковићу, осврнуо на несрећу која му је променила живот.
 
- Овај дивни човек је изгубио обе шаке када је налетео на 107. мину коју су злочинци бацили на Србију. Али има Анђелу и Богољуба, своје унуке, и имаће их још ако Бог да. Хвала Слађане, на јунаштву, на оданости отаџбини, јер шта смо сви ми за нашу отаџбину? Ништа. Нема ништа прече и важније од наше отаџбине. Хвала вам, бескрајно. Клањам се свему ономе што сте за нашу отаџбину направили и урадили. Бескрајно хвала за сву нашу децу коју сте спасили од злочиначких мина – рекао је председник Србије.
 
На двадесету годишњицу од агресије председник Србије је поручио да изражавамо захвалност најбољима међу нама „а то су Срби на Косову и Метохији, који чувају своје огњиште и своје српско име и презиме“.
 
- Током свог историјског трајања, Србија се више пута као птица феникс дизала и опорављала. Данас са поносом можемо да кажемо да је паметни и добри народ Србије, веран родољубивим идеалима предака и посвећен будућности своје деце, покренуо Васкрс отаџбине. На том путу будућности и напретка нико је неће зауставити – рекао је председник Вучић.
 
Председник Србије је поручио да Србија не жели у НАТО и да је војна неутралност наш природни избор.
 
- Хоћемо да будемо свој на своме и ништа више. Никоме не претимо, али Србија је данас десетоструко јача него 1999. и двадесет пута јача него 2008. године – закључио је.
 
Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поручио је да је НАТО 1999. године начинио „стравичан злочин агресије према Србији, али и Републици Српској, да је то било неправедно, непоштено и да не може да опрости, а да Србија треба да буде уједињена и са њом сви Срби изван Србије“.
 
- Штета коју су нанели је огромна, цивилизацијска, а нису сматрали да треба да се извине. Нисам од оних који ће им то икад опростити и нећу бити спреман да пређем преко тога. Обављајући дужности, али и када будем обичан човек, имаћу у себи неопростиво и тужно сећање на те дане кад су и Републици Српској и Србији нанети тако тешки губици – рекао је Додик.
 
Додик је додао да данас проблем Косова није решен и да бомбе нису биле одлучујући политички фактор да се то питање реши.
 
- Захваљући садашњој власти, поново је то питање на дневном реду. Тешко, болно, у некоректним околностима, у којима је тај исти свет опет против Срба у покушају да их придобију да признају тзв. Косово. Зато је важно да Србија буде окупљена и сви ми око Србије. Треба дати снагу Александру Вучићу и његовој преговарачкој позицији и свему што данас чини и покушава од Србије да начини. Слободно небо, плаве боје које симболизује слободу – поручио је Додик и истакао да је „снага Србије у снази државе, његовог председника, владе, демократије“.
 
Његова Светост патријарх српски Иринеј поручио је у својој беседи да се данас сећамо најтрагичнијих дана у историји и истакао да тако нешто не треба да се понови никада и нигде у свету.
 
- Звуци сирена за узбуну и данас су присутни у нашим животима. Чујемо их у сновима, у својим сећањима. То су дани најтрагичнији у нашој историји, дани за које бисмо желели да се никада више не понове нашем народу нити игде у свету. То су звуци пакла, звуци мржње који излазе из дубине човекова бића, које разарају, предају смрти и најтужним сећањима – рекао је патријарх Иринеј.
 
Патријарх је поручио да се морамо зближити и ујединити у добру и да нам је то данас најпотребније, јер је то оно што жели наша историја, наша култура и наши преци који су оставили траг у историји и култури.
 
Патријарх је додао и да „оно што данас видимо на нашим улицама није добро, јер даје снагу нашим непријатељима“.
 
- Зна се како се долази до положаја и власти. На овај начин не могу доћи, нити могу наудити, али могу наудити свом народу и својој држави. Треба са више љубави да се окрену свом народу, отаџбини и будућности. Ми смо народ који се одликује љубављу према другим народима – нагласио је патријарх српски и поручио да „морамо да победимо зло које нас је сналазило, да одбранимо наше светиње на Косову и Метохији“.
 
Подсећајући на жртве предака, патријарх српски је истакао да се за свету земљу Косова и Метохије морамо борити.
 
- Морамо да се боримо да ту свету земљу, за коју су наши преци пролили крв и жртвовали животе, сачувамо и оставимо у наслеђе исто онако како су нама оставили наши преци. Ту свету земљу не смемо никоме поклонити. Морамо је бранити свим допуштеним средствима, а не дај Боже да се користимо и неким другим. Ми то не желимо и молимо се Господу да не дођемо у такву прилику – поручио је патријарх Иринеј.
 
Присутнима се обратио и заставник прве класе у пензији Слађан Вучковић, војни пиротехничар који је 25. априла 1999. године изгубио обе шаке током чишћења терена од касетних бомби на Копаонику.
 
У свом обраћању, истакао је да је тај дан потпуно променио његов живот, а његову је децу „та бомба из авиона НАТО пакта натерала да прерано одрасту“.
 
Припадници Војске Србије обележили су Дан сећања на страдале у НАТО агресији полагањем венаца и цвећа у свим гарнизонима.
 
Делегација Копнене војске, коју је предводио командант генерал-потпуковник Милосав Симовић, положила је венце код Спомен капеле и Споменика код нишке тврђаве, у центру Ниша и код Споменика погинулима у НАТО агресији у Касарни „Мија Станимировић“.
 
Делегација Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, коју је предводио командант генерал-мајор Душко Жарковић, положила је венац на споменик у Земуну, код зграде Команде РВиПВО, подигнутом у част погинулим припадницима ваздухопловства у НАТО агресији.
 
У НАТО агресији, која је почела 24. марта 1999. године и трајала 78 дана, страдало је 2.500 људи. У бомбардовањима која су без прекида трајала 11 недеља, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.
 
НАТО агресија је окончана потписивањем Кумановског споразума 9. јуна и усвајањем Резолуције 1244 у Савету безбедности Уједињених нација.

Повезане вести