Посета команданта Савезничких снага у Европи

Среда, 17.7.2019 | Активности НГШ

Врховни командант Савезничких снага у Европи генерал Тод Волтерс боравио је у посети Србији, током које је имао сусрете са председником Републике, министром одбране и начелником Генералштаба Војске Србије.

Након састанка са председником Републике Србије Александром Вучићем, генерал Волтерс је данас посетио Генералштаб Војске Србије, где је разговарао са начелником Генералштаба генералом Миланом Мојсиловићем.

На састанку је било речи о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету, сарадњи Војске Србије са Кфором, те заједничким активностима Војске Србије и НАТО-а у оквиру програма Партнерство за мир.

Говорећи о безбедносној ситуацији у нашој јужној покрајини, генерал Мојсиловић је нагласио да је Кфор једина легитимна оружана формација на Косову и Метохији и да је као такав најодговорнији за безбедност становништва на целокупном простору Аутономне Покрајине Косова и Метохије, а посебно неалбанског становништва на Северу.

Током сусрета је потврђено стратешко опредељење Републике Србије као војно неутралне државе, а разматране су и могућности за даљи развој сарадње кроз постојеће механизме Партнерства за мир и усвојени Индивидуални акциони план партнерства.

Генерал Тод Волтерс, који је и командант америчких војних снага у Европи, дужност врховног команданта Савезничких снага за Европу преузео је у мају ове године, а Србију је посетио у оквиру обиласка региона након пријема дужности.

Повезане вести