Обележавање годишњице Српско-турског рата

Четвртак, 11.7.2019 | Култура и традиција
Годишњица Српско-турског рата обележена је данас у Дому Гарде у Касарни „Топчидер“ у Београду изложбом графика о Српско-турском рату, предавањем „У вртлогу интереса великих сила“ историчара Милића Петровића и фолклорним наступом културно-уметничких друштава српске омладине из Румуније и Републике Хрватске.

Организатори манифестације су Хуманитарна организација „Стара Рашка“, Управа за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије и Гарда Војске Србије.

Изложбена поставка посвећена Српско-турском рату обухвата 34 оригиналне графике из периода од 1876. до 1878. године, које је Организација „Стара Рашка“ купила од Музеја из Париза и поклонила Гарди Војске Србије.

У оквиру данашњих активности, чланови културно-уметничких друштава разговарали су са командантом Гарде генерал-мајором Миломиром Тодоровићем који им је представио ову јединицу наше војске. Гости су, такође, имали прилику да обиђу Спомен-собу Гарде Војске Србије и богослужбени простор.

Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда већ неколико година сарађује са Војском Србије на пољу очувања традиције српског народа. Манифестација се на данашњи дан одржава у част свих погинулих српских војника у српско-турским ратовима.

Повезане вести