Сусрет заменика начелника генералштабова војски Србије и Бугарске

Понедељак, 25.11.2019 | Међународна сарадња
Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић сусрео се данас у Димитровграду са замеником начелника Штаба одбране Бугарске aрмије генерал-потпуковником Димитром Илијевим. 

Током сусрета су размењена искуства по питању мигрантске кризе и сагледане су могућности за унапређење билатералне војне сарадње у наредном периоду. Закључено је да је потребно наставити са разменом информација од значаја за превентивно деловање и заштиту грађана, мира и стабилности наших држава и региона. 

По питању билатералнe војне сарадње је констатовано да Војска Србије и Бугарскa армија имају најразвијенију сарадњу у области обуке што потврђује велики број међународних вежби у којима заједнички учествују, а само у овој години припадници двеју војски су учествовали на пет међународних војних вежби. За проверу оспособљености јединица од великог је значаја заједничко гађање циљева у ваздушном простору који ракетне јединице за противваздухопловна дејства изводе на полигону „Шабла“ у Бугарској.

Договорено је да се у наредном периоду настави са унапређењем војно-војне сарадње кроз активности од обостраног интереса.

Повезане вести