Обраћање начелника Генералштаба страним војним представницима

Четвртак, 5.4.2018 | Активности НГШ

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић данас се у Центру за мировне операције обратио изасланицима одбране акредитованим у Републици Србији.

Говорећи о темама војно-стратегијског нивоа, генерал Диковић је представио актуелно ангажовање Војске Србије и будуће планове у времену, како је истакао, великог броја безбедносних изазова који нас повезују.

Начелник Генералштаба је истакао да су претње недељиве и захтевају заједнички одговор и у том смислу подвукао важност сарадње са државама и народима с којима Србија дели заједничке вредности.

Он је, информишући изасланике одбране о ангажовању српских оружаних снага у све три додељене мисије, представио актуелне концепте употребе Војске Србије и развој њених способности у години за нама и током 2018. године. У том контексту споменуо је и пројекте „1.500“ и „1.500+“, који су покренути ради унапређења способности снага за реаговање.

Према речима генерала Диковића, Војска Србије ће наставити ангажовање у међународним мировним операцијама у којима ће током 2018. године бити ангажовано око 700 наших припадника, а планирана је и реализација 34 заједничке вежбе у земљи и иностранству.

Начелник Генералштаба је најавио наставак сарадње у домену обуке са партнерским оружаним снагама, али и даље опремање и модернизацију Војске Србије и посебно подвукао да је Војска Србије спремна и способна да преузме свој део одговорности за мир у региону и да активан допринос партнерским нацијама на очувању глобалне безбедности, те да ће и даље радити на унапређењу интероперабилности.

Повезане вести