Годишњица смрти првог српског пилота

Уторак, 20.3.2018 | Култура и традиција

Полагањем венаца и цвећа на гроб наредника Михајла Петровића, данас је на Новом гробљу у Београду обележена 105. годишњица смрти првог српског пилота и прве жртве у историји српског ваздухопловства.

На гроб наредника Петровића цвеће је положио начелник штаба Ратног ваздухопловства и ПВО пуковник Александар Бјелић, а венце и цвеће су положиле и делегације удружења која негују ваздухопловне традиције, потомци и поштоваоци.

Поводом годишњице страдања првог српског пилота сутра ће у Дому ваздухопловства у Земуну бити отворена изложба „Сећање на ваздухопловне жртве“.

Наредник Михајло Петровић, први српски пилот са дипломом, трагично је настрадао 20. марта 1913. у борбеном лету код Скадра у Првом балканском рату.

Михајло Петровић је био пилот са дозволом број један. Припадао је првој групи од шест српских пилота школованих у Француској 1912. године. На Фарманову пилотску школу у Француској се уписао када је српска војска 1912. године позвала добровољце да се пријаве за пилотску обуку. Завршне испите је положио есец дана пре осталих из групе. 

Повезане вести