Снајперисти Војске Србије отпутовали на такмичење у Белорусији

Уторак, 24.7.2018 | Обука

Командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић испратио је синоћ у Белорусију припаднике Војске Србије који ће учествовати на Међународним војним играма у дисциплини „Снајперска граница“.

Командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, у пратњи команданта Прве бригаде копнене војске бригадног генерала Жељка Петровића и заменика команданта Специјалне бригаде пуковника Мирољуба Чупића, испратио је синоћ са београдског аеродрома „Никола Тесла“ девоточлану екипу Војске Србије која ће се такмичити на Међународним војним играма у дисциплини Снајперска граница у Бресту у Белорусији.

– Ви сте прва екипа снајпериста која се упућује на Међународне војне игре. Неће бити нимало лако такмичити се, јер нијансе одлучују о победи. Непосредно пре такмичења помислите на вашу децу, супруге, родитеље, сетите се ваших јединица, Копнене војске, Војске Србије и отаџбине Србије. За њих гађајте! За њих се борите! Будите упорни и издржљиви и сигурно ћете на достојан и частан начин представити своју јединицу, Копнену војску, Војску Србије и Републику Србију – истакао је командант Копнене војске.

Припадници Војске Србије ће се први пут такмичити на Међународним војним играма у овој дисциплини. Припреме су почеле 7. маја и трајале су до 13. јула. На полигонима Војске Србије наш тим се припремао гађајући снајперским пушкама 7,9мм М76 и застава М917,62мм, аутоматском пушком АКШ, пиштољем глок и бацајући вежбовну бомбу М75, а на самом такмичењу користиће оружје сличних карактеристика. Наши снајперисти ће гађати снајперским пушкама драгунов, аутоматском пушком АК74, пиштољем макаров 9мм и користиће РДГ бомбе.

У Белорусији их очекује такмичење у јакој конкуренцији, које ће садржати четири фазе за оне најуспешније. Сваки појединац мораће да у првој, индивидуалној фази, изврши седам задатака. Затим ће, у другој фази, „Снајперски пар“, сваку државу представити по два снајперска пара, пред које ће бити постављено седам задатака и сложених ситуација. У овом делу такмичења ће учествовати сви снајперски парови.

У трећој фази ће пред осам најбољих бити постављено осам препрека на стази дужине један километар. У овој фази ће гађати снајперима на даљинама 400, 500 и 600 метара, пиштољем на 25 метара и бацаће бомбу са 25 метара. У последњој, четвртој фази, снајперски парови се такмиче једни против других и тада постоји могућност да се представници једне земље такмиче међу собом.

Повезане вести