Војници, кадети и ученици положили војничку заклетву

Петак, 21.9.2018 | Из јединица

Свечаности поводом полагања војничке заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2018. године“, кадета, ученика средње стручне војне школе и слушалаца класе резервних официра Војне академије и Војномедицинске академије генерације „септембар 2018“ одржане су данас у касарнама у Сомбору, Лесковцу и Ваљеву.

Министар Вулин: Снажна војска за стабилан мир


Полагању војничке заклетве у касарни „Аеродром“ у Сомбору присуствовао је министар одбране Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, где је речи заклетве изговорило 138 војника и 86 кадета 143. класе Војне академије.

Полагању војничке заклетве у касарни „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу присуствовао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, а свечаности у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић.

Честитајући полагање војничке заклетве, министар Вулин је нагласио да је Војска Србије поносна на сваког свог припадника, као што је била посносна на сваког свог официра и војника у прошлости, тако је поносна и сада на ову нову генерацију младих људи, мушкараца и жена који ће чувати и бранити своју земљу.

– Војска Србије је гарант наше стабилности, гарант наше слободе и што будемо снажнији, опремљенији и обученији, то ће наш мир бити сигурнији, то ће наша стабилност бити сигурнија и то ћемо више бити одвраћајући фактор за било кога ко мисли да би са Србијом требало разговарати језиком силе, нагласио је министар Вулин.

Министар одбране је истакао да Србија није изазивала ратове, Србија није тражила ратове, баш као што није крива ни одговорна ни за Први ни Други светски рат, тако није била крива ни одговрна за НАТО агресију.

– Ми морамо да знамо да само онај ко има снажну и моћну војску, може да одлучује о себи. Војска Србије ће се, као и сви грађани Србије, чврсто и доследно држати политике врховног команданта Војске Србије Александра Вучића о војној неутралности. Ми нисмо војска која ће другима чинити зло који су други чинили нама. Ми постојимо да бисмо чували своју земљу и свој народ, поручио је министар Вулин.

Обраћајући се старешинама, министар Вулин је поручио да им нису дали на управу само најбоље тенкове и најмодерније авионе, већ и изнад свега децу и младост да их чувају и подижу, да их врате боље, а министар одбране је окупљеним родитељима захвалио за данашњи дан и све године што су те младе јунаке створили и отхранили и својој држави принели.

– Као и пре сто година, сабрани испод своје заставе и око своје државе и војске, знамо да нема веће вредности од слободе, а са овом децом, овом младошћу, сигурни и поуздани да нам ту слободу нико неће ни отети ни угрозити. Колико будемо јаки, толико ће нас поштовати, колико будемо у стању да чувамо своју слободу, толико ћемо слободни и бити, закључио је министар одбране.

Речи заклетве у Сомбору данас је изговорила и кадеткиња 143. класе Војне академије Валентина Радоњић, која је истакла да је веома поносна и да је осећај полагања заклетве оставио веома снажан утисак на њу. Данашње лепе тренутке са њом је поделила и њена мама, која није скривала понос што данас стоји поред своје ћерке у униформи Војске Србије.

Међу војницима „септембарцима“ на писти у сомборске касарне „Аеродром“ данас је заклетву положио и војник Никола Топличанин, који је рекао да би препоручио сваком младом човеку да одслужи војни рок, јер је то на понос наше земље, а чин заклетве се, како је нагласио, не може описати речима, мора се доживети.

У касарни „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу, у Трећем центру за обуку којим командује пуковник Слађан Цветковић, војничку заклетву положило је 154 војника на добровољном служењу војног рока, генерације „септембар 2018.“ Међу њима су у строју биле и 33 девојке. 

Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, начелник штаба Команде за обуку бригадни генерал Дејан Јанковић, представници Министарства одбрaне и Војске Србије, општина Јабланичког округа, Српске православне цркве, Министарства унутрашњих послова, родитељи, родбина и многобројни пријатељи најмлађих војника који ће наредних шест месеци провести у центрима за обуку и јединицама Војске Србије у којима ће обављати основне дужности професионалних војника.

Честитајући војницима положену заклетву и у име министра одбране Александра Вулина, начелник Генералштаба Војске Србије је, између осталог, рекао да одбрана отаџбине за наш народ одувек представља одраз части и више од обавезе, што својим присуством свечаности потврђују и многобројни грађани.

– Онај ко изабере да постане војник, тај заслужује посебно поштовање. Бити војник значи бити спреман на напоре, на одрицања ради одбране отаџбине и остваривања најплеменитијих вредности друштва. Све је већи број младих који своју будућност везују за систем одбране и пред нама је данас још један доказ угледа Војске Србије мећу нашим грађанима. Ови младићи и девојке одлучили су да се заветују чашћу да ће чувати и бранити отаџбину. Ваше опредељење да добровољно служите војни рок представља част и показује одважност и спремност да се служи узвишеном циљу – безбедности и угледу Србије. Полагањем заклетве постали сте део система одбране, рекао је генерал Мојсиловић и истакао да ће Војска Србије увек бити поуздан ослонац нашој Србији, како у добру, тако и у злу.

– Данас Војска Србије битно доприноси очувању безбедности не само у региону, него и у свету, посебно развојем сарадње и партнерства с другим војскама. Наше учешће у мултинационалним операцијама ван граница Србије повећава углед не само војске већ и државе у свету, јачајући њен дипломатски потенцијал за остваривање интереса наших грађана, рекао је генерал-потпуковник Мојсиловић.

У ваљевској касарни данас је заклетву положило 197 војника на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2018. године“, кадета, ученика средње стручне војне школе и слушалаца класе резервних официра Војне академије и Војномедицинске академије генерације „септембар 2018. године“.

Данашњој свечаности присуствовали су командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић, начелник Управе за логистику Војске Србије, бригадни генерал Жељко Нинковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Ваљева, Колубарског управног округа, Српске православне цркве и МУП-а. 

Повезане вести