Уручење одликовања врховног команданта и председника Републике

Четвртак, 24.12.2020 | Актуелности
Врховни командант и председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас одликовања за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области одбране и безбедности Републике Србије припадницима Министарства одбране и Војске Србије на церемонији уприличеној у згради Председништва.

Указом председника Републике за испољену изванредну храброст и дело личног херојства одликовани су Сребрном медаљом за храброст „Милош Обилић“ потпуковник Бошко Шербеџија и потпуковник Зоран Еркић, којима је председник Вучић уручио одликовања на почетку данашње свечаности.

Председник Вучић уручио је Медаљу за заслуге 32 припадника Министарства одбране и Војске Србије, а Сребрну медаљу за ревносну службу 52 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Обраћајући се одликованима, председник Вучић је награђенима најпре упутио две поруке.

— Једна је да какву год медаљу или одликовање добијете за вас то представља посебну обавезу и велику част. Ви нисте само припадник војске, већ неко ког је држава одабрала да обавља најважнији посао, да је чува и да јој служи. Али имате и обавезу више да ту медаљу и одликовање носите где год да се налазите. Увек морате да будете најодговорнији, најозбиљнији, најмарљивији. То је велика обавеза. Медаља остаје и вашим родитељима, супружницима и вашој деци на понос да сте чинили добра дела и велике ствари у време када то није нимало лако — рекао је председник Вучић.

Како је истакао, награђени треба да на сваком месту на најбољи начин заступају интересе своје отаџбине, да буду пример свима и да се увек боре за своју земљу.

— Знам да позиција војске и војника није идеална, али трудили смо се да кроз тешке услове полако подижемо стандард војника, да подижемо интероперабилне могућности и борбену готовост наше војске. Најважније је да поправимо ваш материјални статус и животни стандард — нагласио је председник Србије.

Према речима врховног команданта и председника Републике, на Србију многи гледају као на реметилачки фактор.

— Ми не желимо да будемо слаби ни да икога угрожавамо, чуваћемо мир, али ви морате да водите рачуна и у сваком тренутку да будете спремни да заштитите и сачувате нашу земљу од потенцијалног агресора. За то увек морамо да будемо припремљени — истакао је председник Вучић и пожелео награђенима да им медаља буде подстрек за даљи рад.

Повезане вести