Обука на самоходним топ-хаубицама НОРА Б-52

Петак, 19.3.2021 | Обука
Јединице Мешовите артиљеријске бригаде, на мирнодопској локацији изводе садржаје колективне обуке у зимским условима на самоходним топ-хаубицама 155 мм Б-52 М-15 „нора“.

Тежиште у обуци је на реализацији припрема за поседање ватреног положаја и увежбавању за извршење посредног гађања овим борбеним системом, који ватрену подршку остварује снажном, изненадном и брзом ватром по циљевима тактичког, оперативног и стратегијског значаја.

У оквиру реализације колективних задатака, припадници јединице се обучавају за правовремено откривање циљева, прорачунавање елемената за гађање на софтверском уређају, непосредно руковање топ-хаубицом и командовање системом.

Самоходна топ-хаубица 155 мм Б-52 М-15 „нора“ је потпуно аутоматизовани систем, који одликује висока тачност и прецизност артиљеријске ватре, уз минимално време за поседање и напуштање ватреног положаја и обраду података. Увођењем „норе“ у наоружање Војске Србије унапређена је способност Мешовите артиљеријске бригаде за пружање ватрене подршке јединицама у извођењу борбених операција.

Повезане вести