Обилазак снага за контролу и заштиту ваздушног простора

Субота, 16.11.2019 | Актуелности
Министар одбране Александар Вулин обишао је на батајничком аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ припаднике Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране  ангажоване у дежурној јединици ловачке авијације у оквиру стално задејствованих снага за контролу и заштиту суверенитета ваздушног простора Републике Србије, као и радове на објектима за смештај ваздухоплова.  

Након обиласка и разговора са припадницима дежурних јединица, министар Вулин је истакао да све оно што је уништено у НАТО агресији, где год да се то налази у простору за који је одговорна Војска Србије биће обновљено и унапређено.

– Батајнички аеродром мора да има све оне капацитете који су били уништени пре агресије, а заштита нашег неба је оно што је задатак нашег ваздухопловства. Ми нећемо, као друге земље, допуштати да неко други чува наше небо, ми нећемо као друге земље изнајмљивати туђе ловце и пилоте. Српска авијација ће чувати српско небо – нагласио је министар Вулин.

На аеродрому на Батајници, додао је министар одбране, интензивно се ради.

– Сређују се надстрешнице за „дежурне паре“, сређују се хангари и све оно што је потребно нашим ваздухопловцима. До краја године, верујем да ћемо обезбедити и потпуно нове комплете опреме, што нисмо радили више од 20 година, а плата пилота је, такође, значајно унапређена. Све то говори да ћемо бити у стању да чувамо наше небо и да су то ови људи радили и када је ваздухопловство било занемарено и запуштено и успевало да опстане само захваљујући њиховом ентузијазму и њиховој љубави према позиву и њиховој љубави према својој земљи. Сада је време да им се за то захвалимо – истакао је министар Вулин.

Према његовим речима, захваљујући споразуму између председника Вучића, Путина и Лукашенка, ваздухопловство је добило нове „мигове“, нове апарате које ремонтујемо и модернизујемо.

– Наше небо је сигурно и заштићено, али наш задатак је такође да обезбедимо овим људима овде на Батајници и читавом нашем ваздухопловству и ПВО да имају све услове, да имају добре плате, приоритет при добијању станова и све оно што је потребно њима и њиховим породицама да се концентришу на једину и најважнију ствар у њиховим животима - а то је заштита наше земље, нашег неба и наше слободе – закључио је министар Вулин.

У пратњи заменика команданта РВ и ПВО бригадног генерала Жељка Билића и команданта 204. ваздухопловне бригаде пуковника Бранета Крњајића, министар Вулин је обишао радове на објектима за смештај ваздухоплова, просторије за пилоте, као и хангаре на батајничком аеродрому. Генерал Билић и пуковник Крњајић информисали су, том приликом, министра одбране о степену реализације радова на објектима за смештај ваздухоплова и пратеће инфраструктуре, као и о стању у јединици.

Повезане вести