Војска помаже у изградњи цевовода за Ужичане

Четвртак, 9.1.2014 | Цивилно-војна сарадња

Припадници 210. инжињеријског батаљона Друге бригаде Копнене војске већ други дан неуморно раде на рашчишћавању трасе за постављање цевовода који ће грађане Ужица снабдети пијаћом водом. Око 60.000 становника овог града у западној Србији од 26. децембра не користи за пиће и кување воду из градског водовода због загађења алгама језера Врутци.

Припадници 210. инжињеријског батаљона Друге бригаде Копнене војске већ други дан неуморно раде на рашчишћавању трасе за постављање цевовода који ће грађане Ужица снабдети пијаћом водом. Око 60.000 становника овог града у западној Србији од 26. децембра не користи за пиће и кување воду из градског водовода због загађења алгама језера Врутци из чије се акумулације напаја водоводна мрежа. Одлуком министра одбране припадници Војске Србије прискочили су у помоћ Ужичанима, прво ангажовањем 12 цистерни са пијаћом водом, а затим и инжињераца Друге бригаде који су на себе преузели озбиљан задатак – да за неколико дана припреме терен између Сушачких врела и Стапара куда ће се цевоводом повезати извориште на обронцима Златибора са постојећом водоводном мрежом.

Према речима мајора Славка Продановића, командира радне групе, инжињерци Друге бригаде већ су рашчистили око 1.200 метара трасе новог цевовода поред корита река Ђетиње и Сушице и очекује се да до суботе све буде спремно за почетак копања канала. Тиме би, како каже мајор Продановић, војска извршила постављени задатак.

Припадници Војске Србије ангажовани су од 7. јануара када су допремили инжињеријске машине на место рада. Због неприступачности терена и непостојања адекватних прилазних путева, инжињерци су морали да шире постојеће деонице како би стигли до локације где ће радити. Мајор Продановић каже да су војници на појединим деловима трасе морали да савладавају веома густу шуму, а на неким да разбијају велике стене. За рашчишћавање једног дела пута, мораће да се употребљава и експлозив.

Градоначелник Ужица Саша Милошевић захвалио је припадницима Војске Србије на помоћи нагласивши важност њихових напора да помогну како би грађани до 25. јануара, како је најављено, добили чисту воду.

На радовима од изворишта „Сушичка врела“ до Стапара ангажовано је укупно 44 припадника Војске Србије, девет самоходних инжињеријских машина и четири камиона који раде током целог дана како би посао што пре био окончан.

Повезане вести