Деценија Програма државног партнерства Србије и Националне гарде Охајо

Понедељак, 5.9.2016 | Актуелности

Свечаност поводом обележавања десет година од успостављања Програма државног партнерства Републике Србије и Националне гарде Охајо одржана је вечерас у Дому Војске.

Свечаност поводом обележавања десет година од успостављања Програма државног партнерства Републике Србије и Националне гарде Охајо одржана је вечерас у Дому Војске у Београду у присуству државног секретара у Министарству одбране Ненада Нерића, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, амбасадора САД у Београду Кајла Ската, команданта Националне Гарде Охаја генерал-мајора Марка Бартмана, као и представника државних институција.

Говорећи о значају сарадње у оквиру Програма државног партнерства двеју земаља, државни секретар Нерић је истакао да су обука за учешће у мултинационалним операцијама, војномедицинска сарадња, усавршавање официра и подофицира, као и заједничке вежбе део широког спектра активности у којима су се припадници Војске Србије и Националне Гарде Охаја припремали и обучавали заједно.

Посебно истичући заједничке напоре у реализацији пројекта Центра за обуку јединица за учешће у мултинационалним операцијама у бази„ Југ“,државни секретар Нерић је изразио уверење да ће, иако је остало још много посла, тај центар постати један од најсавременијих у том домену, не само у овом делу региона, већ и шире.

- Верујем да сте сви више или мање упознати са активностима цивилно-војне сарадње који се реализују од 2009. године у оквиру пројекта „Хуманитарна асистенција“. Интензивирали смо и активности војномедицинске сарадње која се управо ових дана реализује кроз заједничку трилатерална војну вежбу припадника Оружаних снага Анголе, Националне гарде Охаја и Министарства одбране и Војске Србије у селу Рељан. Наравно, ту је и низ других заједничких активности са јасном опредељеношћу да их у наредном периоду унапређујемо – нагласио је државни секретар Нерић.

Осим знања и искуства која су наши припадници у заједничком раду стекли, како је оценио државни секретар Нерић, квалитет програма Националне гарде Охаја и Републике Србије, огледа се, пре свега, у успостављању пријатељства између припадника наших војски и грађана, и то тако треба да остане и убудуће.

Према речима амбасадора Ската, Програм државног партнерства Републике Србије и Националне гарде Охаја један је од сегмената успешне и трајне сарадње и пријатељства који је јединствена прилика за изградњу чврстих и постојаних веза.

- Развој Центра за обуку за мировне операције у бази „Југ“ потврђује вредности овако дугорочних веза, јер заједно градимо нешто од великог значаја, а то изискује време. Управо је то разлог зашто је успостављање трајних личних односа од изузетног значаја. Свеукупно, помоћ владе САД за развој базе „Југ“ износила је више од седам милион долара, а за све ово време, руководиоци и радници на овом пројекту су долазили и одлазили, али „тим Охајо“ је остао непроменљив – нагласио је амбасадор Скат додајући и да је цивилно-војна сарадња, такође, важан аспект Програма државног партнерства, а нарочито у области пружања помоћи у случају елементарних непогода.

Он је указао да је предстојећа вежба заједничког медицинског ангажовања на југу Србије, одличан пример како тако дефинисана сарадња даје резултате и ван војске, изражавајући, такође, и уверење да ће и у наредних десет година ова сарадња остварити још значајнија достигнућа.

Програм државног партнерства Републике Србије и Охаја реализује се на основу потписаног Споразума о статусу снага, а званичан почетак сарадње у области одбране означила је прва посета команданта Националне гарде Охаја генерал-мајора Грегорија Вејта у септембру 2007. године. У протеклих десет година, војно-војна сарадња се константно развијала да би данас, Програм државног партнерства са Србијом, САД оцениле као један од најуспешнијих од више од 60 успостављених програма широм света.

Повезане вести