Председавајући Војном комитету ЕУ у посети Србији

Петак, 11.10.2019 | Међународна сарадња
На позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, у посети Србији борави председавајући Војном комитету Европске уније генерал Клаудио Грацијано.

Генерал Грацијано је данас посетио Генералштаб Војске Србије, где је са генералом Мојсиловићем разговарао о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету, ангажовању Војске Србије у мултинационалним операцијама Европске уније и борбеној групи ЕУ „Хелброк“, као и о могућностима за унапређење сарадње.

Током сусрета је потврђено опредељење Републике Србије као војно неутралне државе, а разматране су и могућности за даљи развој сарадње кроз постојеће пројекте заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније. 

Говорећи о учешћу наше земље у војним операцијама Европске уније, генерал Грацијано је истакао да Србија својим кредибилним учешћем шаље јасну поруку да је поуздан и одговоран партнер.

Председавајући Војном комитету ЕУ је током боравка у Србији имао одвојене сусрете са министрима спољних послова и одбране Ивицом Дачићем и Александром Вулином, а одржао је и предавање полазницима 63. класе Генералштабног усавршавања. У наставку посете састаће се са представницима Управе за војно здравство Министарства одбране и обићи Војномедицинску академију.

Повезане вести