Министар Вулин обишао 28. механизовани батаљон

Среда, 19.9.2018 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин обишао је данас обуку припадника 28. механизованог батаљона, новоизграђене објекте за смештај борбених возила и богослужбене просторе у касарни „Рифат Бурџевић – Тршо“ у Новом Пазару.

Министар Вулин: Брига о људима и обука су одлике успешне војске


Министар одбране Александар Вулин, у пратњи заменика команданта Копнене војске генерал-мајора Желимира Глишовића и команданта Друге бригаде Копнене војске бригадног генерала Жељка Кузмановића, обишао је данас обуку припадника 28. механизованог батаљона, новоизграђене објекте за смештај борбених возила и богослужбене просторе у касарни „Рифат Бурџевић – Тршо“ у Новом Пазару.
 
На почетку обиласка, командант Друге бригаде бригадни генерал Жељко Кузмановић и потпуковник Александар Здравковић информисали су министра Вулина о задацима и достигнутом нивоу оперативних способности јединице.

Како је истакао министар одбране, Друга бригада копнене војске је бригада у којој се води рачуна о човеку, о обуци, а обука и брига о људима је оно што разликује успешну од неуспешне војске.
 
– Ми ћемо и више него до сада обратити пажњу на обуку, али не само активних припадника, већ и резервног састава Војске Србије, што је део потребе да сви заједно бранимо нашу земљу, да сви будемо спремни за одбрану земље, али и да будемо спремни да земљу чувамо у тренуцима елементарних катастрофа, да знамо шта да радимо и како да се понашамо током поплава, пожара и свега што може да угрози живот и имовину. Друга бригада даје свој допринос и наставиће да даје допринос, рекао је министар одбране.
 
Према његовим речима, Друга бригада је део ове заједнице.

– Ово није окупаторска војска. Ово је војска која је израсла из овог народа и због овог народа. Зато посебно позивам припаднике већинског народа, на овом простору припаднике Бошњачке заједнице, да се пријављују и учествују у својој војсци. Њихова верска права су загарантована и све оно што чини њихову специфичност у Војсци Србије се поштује и развија. Позивам их да приђу својој војсци, да буду њен део и чувају своју једину домовину и земљу, нашу заједничку Србију. Немојмо дозволити да било ко, ко је жељан јефтине политичке промоције, прави међу нама поделе. Подела нема и не може их бити, а колико видим оно који то раде - раде обично када живе у Београду, онда сматрају да је то најбоља и најлепша држава, а ваљда и војска, а када остану без функције и положаја у Београду онда су спремни да свађају народ. Ово је ваша војска. Ово је наша војска. Ово је наша једина земља и молим Бошњаке да у већем броју приђу Војсци Србије - квалитет живота се поправља, плате нам расту, услови рада су све бољи и тако ће се наставити. Искористите ту прилику, закључио је министар Вулин.
 
Командант Друге бригаде бригадни генерал Жељко Кузмановић представио је министру Вулину стање и достигнут степен оперативних способности команде и јединица Друге бригаде, инфраструктуру касарне у Новом Пазару, као и део тренажних капацитета. Према његовим речима, команда и јединице Друге бригаде оперативно су способне да изврше све постављене задатке.
 
Пре обиласка, министар Вулин састао се са градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем и начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем.
 
Градоначелник Бишевац истакао је веома добру сарадњу Града Новог Пазара и Војске Србије и поручио да је војска увек помагала грађанима Новог Пазара, а посебно је нагласио то што припадници Војске Србије различитих вероисповести у новопазарској касарни имају просторије за обављање верских обреда. Он је захвалио и похвалио то што је Војска Република Србија заставника прве класе Елвира Смаилагића упутила, као свог представника, на Хаџ у Саудијску Арабију.

Начелник Рашког управног округа Симовић изразио је задовољство посетом министра Вулина и захвалио припадницима Друге бригаде за све што су урадили, и што раде, у пружању помоћи цивилном становништву, јер је „војска увек са својим становништвом“.

Повезане вести