Обележен Дан Централне логистичке базе

Среда, 15.11.2017 | Култура и традиција

Свечаним скупом у команди Централне логистичке базе у Београду, данас је свечано обележен 16. новембар – Дан те највеће логистичке јединице Војске Србије.

Свечаности поводом једанаесте годишњице постојања Централне логистичке базе, а готово 64 од формирања јединица чији је База следбеник, присуствовали су начелник Управе за логистику Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Жељко Нинковић, начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Бојан Зрнић, командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић, начелник Војне академије бригадни генерал Горан Зековић, заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Сава Миленковић, активни и пензионисани припадници јединице и многобројни гости.

Честитајући припадницима Базе празник, начелник Управе за логистику бригадни генерал Жељко Нинковић пренео је честитке начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића и подсетио на највећа искушења кроз која је јединица успешно прошла успевајући да сачува материјалне ресурсе и правовремено их достави јединицама Војске.
 
– Централна логистичка база представља основни стуб логистичке подршке и ослонац свим јединицама у извршавању мисија Војске Србије – рекао је начелник Управе и додао да су у њој интегрисане све логистичке службе а да је искуство које поседују њени припадници уткано у сваки задатак који извршавају јединице Војске Србије.
 
Он је истакао да централна логистичка база ужива велики углед у Војсци с обзиром на значај задатака које извршава и резултате које постиже у укупном функционисању логистичке подршке а да људство јединице карактерише стручност, одговорност, мотивисаност и дисциплинованост.

 – Од вас се очекује да наставите са успешном реализацијом наменских задатака а држава ће, у складу с могућностима, пружати пуну подршку у обезбеђењу услова за ваш успешан рад – рекао је генерал Нинковић.
 
На историјат и значајне догађаје и резултате рада јединице подсетио је командант Централне логистичке базе бригадни генерал Петар Латковић.
 
Он је истакао да је јединица у протеклој години реализовала све пред њих постављене задатке истакавши да је највећа и најзначајнија организациона промена у Војсци Србије реализована у Централној логистичкој бази, формирањем 1. логистичког центра. Наводећи показатеље који сведоче о напорима који су уложени да логистичка подршка ослоњених састава Војске Србије и Министарства одбране буде непрекидна и правовремена, он је посебно истакао да су у складишта Базе примљене значајне количине убојних средстава, погонског горива, преко 15.000 тона енергената, 25.000 акумулатора, батерија, пнеуматика, резервних делова и осталог.

– На задацима снабдевања јединица Министарства одбране и Војске Србије, оптимизације складишног простора и функционисања логистичке подршке пређено је више од 1,7 милиона километара, превезено више од 60.000 лица и око 20.000 тона терета и достављено више од 4.3 милиона литара погонског горива.
 
Командант Централне логистичке базе бригадни генерал Петар Латковић истакао је да у предстојећем периоду с оптимизмом очекују повећање степена попуњености јединице, њено неопходно опремање и повећање стандарда припадника Војске Србије.
 
– Наш императив и убудуће биће очување живота и здравља људи, чување поверене нам имовине и стално унапређивање ефикасности логистичке подршке – рекао је генерал и свим припадницима Базе пожелео срећан празник, добро здравље и нове радне победе.

Поводом Дана Централне логистичке базе, уручене су захвалнице представницима институција и установа с којима је јединица успешно сарађивала у претходном периоду,  а награђени су и похваљени најбољи садашњи и бивши припадници јединице, која је данас, уз свој дан, обележила и крсну славу Обновљење храма Светог Великомученика Георгија – Ђурђиц.

Повезане вести