Посета заменика начелника Штаба одбране Оружаних снага Уједињеног Краљевства

Четвртак, 27.2.2020 | Међународна сарадња
На позив заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића, у дводневној посети Републици Србији борави заменик начелника Штаба одбране Оружаних снага Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске адмирал Тимоти Фрејзер.

Током сусрета генерала Цветковића и адмирала Фејзера било је речи о актуелној безбедносној ситуацији у региону и свету и размењена су мишљења по питању мигрантске кризе и билатералне сарадње Србије и Уједињеног Краљевства у наредном периоду.

Закључено је да је сарадња у области одбране између двеју земаља развијена у различитим областима одбрамбених односа, те да заједничка обука и вежбе представљају најбољи начин за проверу достигнутих способности и интероперабилности. Ове године ће припадници Оружаних снага Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у значајно већем броју учествовати на вежби „Платинасти вук 20“, на којој је, поред припадника Војске Србије, планирано учешће војника и старешина из 13 партнерских земаља.

Током посете Србији, адмирала Фрејзера су примили председник Републике Србије Александар Вучић и министар одбране Александар Вулин, а одржао је и предавање полазницима Високих студија безбедности и одбране и Генералштабног усавршавања Школе националне одбране на тему „Физиономија будућих војних сукоба и развој потребних способности за одговор на нове војне и невојне претње“.

Повезане вести