Пријем за награђене и похваљене припаднике Министарства одбране и Војске Србије

Четвртак, 27.12.2018 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милан Мојсиловић приредили су данас у Дому Гарде пријем за награђене и похваљене припаднике МО и ВС за изузетне резултате у вршењу службе у години на измаку.

Министар Вулин: „Век победника“ доказ снаге


Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић приредили су данас у Дому Гарде у Топчидеру пријем за награђене и похваљене припаднике Министарства одбране и Војске Србије за изузетне резултате у вршењу службе у години на измаку.

Министар Вулин је, обраћајући се присутнима, рекао да ништа не почиње од нас и свако од нас се наслања на вредноћу, на труд, знање, упорност и јунаштво оних који су ту били пре нас.

- Вежба „Век победника“, успешна и сјајна, коју дуго нисмо радили у том обиму и таквој сили, не би била могућа да смо се припремали за њу само у протеклом месецу, полугодишту или години. Она је плод рада и стварања једне војске, упорног и напорног рада свих наших старешина и војника у деценијама које су иза нас – нагласио је министар Вулин додајући да је „Век победника“ победа једног народа.

Према његовим речима, поносни смо зато што имамо на кога да се ослонимо, што имамо војску и народ који су у стању да сачувају оно највредније и оно најважније – а то је слобода.

– „Век победника“ је доказ да имамо снажну, слободну, борбену армију, која је у стању да у истом тренутку одговори на сваки изазов, без обзира из ког правца он долазио. „Век победника“ је достојан омаж нашим прецима, достојан начин да им кажемо,век касније од велике победе у великом и страшном рату, да је њихова Србија јача, сигурнија и слободна, као што је била у време велике победе. „Век победника“ је наш начин да својим прецима покажемо да се нису узалуд борили и узалуд гинули, да су имали за кога и да су имали и зашто, баш као што је показала и нашим потомцима да ћемо им оставити земљу која ће бити у стању да се одбрани и да сама одлучује о себи. Слобода је највреднија и најважнија реч у речнику српског народа – поручио је министар Вулин.

Он је истакао да је „Век победника“ показао, онима који су нам пријатељи, да могу да се радују због снажне и сигурне Србије, а онима који су наши непријатељи, да никада не помисле да се са Србијом вреди сукобити и да никада ни не помисле да Србији на силу може да се одузме било шта.

– Моћна и јака војска је најсигурнији чувар слободе, моћна и сигурна војска је најбоља гаранција да се неће ратовати. Ако имате моћну и снажну војску, неће бити рата – нагласио је министар Вулин, додајући да се свака војска ствара да би сачувала мир и слободу.

Министар одбране је награђеним и похваљеним рекао да наш народ на њих може да се ослони, као и да су они најбољи од најбољих и да нико од њих није ту случајно, јер је свако награђен због свог рада, упорности, вредноће, па чак и тврдоглавости када се сусретну са проблемом који треба да се реши.

– Ви сте доказ да се награђују најбољи и да се пожртвованост према својој земљи и војсци увек награђује – поручио је министар Вулин, изражавајући посебну захвалност њиховим породицама због разумевања колико овај захтеван посао тражи одрицања.

Обраћајући се награђеним и похваљеним припадницима, генерал Мојсиловић је истакао да је Војска Србије данас организована, обучена и опремљена да у извршавању својих борбених и неборбених задатака може са успехом да одговори и супротстави се свим безбедносним изазовима и ризицима.

– Квалитетном организацијом рада и професионалним односом према задацима, постигли сте значајне и видљиве резултате – нагласио је генерал Мојсиловић, подсећајући на најважније активности које су обележиле годину за нама, а додајући и да од њих очекује да се и убудуће са једнаким залагањем посвећују својим задацима.

У име награђених и похваљених обратио се потпуковник Александар Здравковић, командант 28. механизованог батаљона 2. бригаде Копнене војске, који је истакао да су награде и похвале подстрек да се још више труде и напорније раде како би били спремни да одговоре свим претњама безбедности наше земље.

Међу награђенима је и десетар Наташа Ћулафић, припадница Гарде Војске Србије, војни спортиста, која је признање заслужила учешћем на Светском војном првенству у маратону у Либану.

– Награда ми значи као подстрек за бољи рад и боље резултате у будућности – истакла је десетар Ћулафић, додајући да и њој, као и колегама у осталим јединицама, Војска Србије омогућује да искажу своје способности у различитим областима и да за свој успех буду награђени.

Пријему су присуствовали и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, а данашња свечаност била је прилика да се уруче војна признања и поклони пензионисаним генералима и члановима колегијума којима је професионална служба престала током 2018. године.

Повезане вести