ОБВТ ЛАЗАР 3

Генерал Диковић на снимању филма о краљу Петру

Четвртак, 26.4.2018 | Активности НГШ

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима, данас је у околини Рипња присуствовао снимању сцена филма и серије „Краљ Петар Први у славу Србије“.

Реч је о пројекту продукцијске куће „Зилион филм“, нашег прослављеног глумца Лазара Ристовског, чију је реализацију подржала Влада Републике Србије. 

Министарство одбране и Војска Србије дали су велики допринос реализацији пројекта, превасходно ангажовањем око 200 војника, припадника Копнене војске, за снимање масовних сцена Колубарске и Церске битке али и обезбеђивањем механизације, возила, војничких реквизита и неопходне опреме за логистичку подршку пројекту. 

Генерал Љубиша Диковић, у пратњи Лазара Ристовског,  који у филму и серији тумачи лик краља Петра, је обишао припаднике Војске Србије ангажоване на „сету“ и разговарао с њима. 

Пожелевши им срећан рад, генерал Љубиша Диковић је истакао да филм и серија најлепше представљају историју Србије.

– Немојте штедети себе, јер овим снимањем, на својеврстан начин, постајете део историје Србије за коју је овај пројекат веома важан. Свет треба да види што се догађало пре 100 година, а то су само две генерације иза нас и неопходно је да им пошаљемо праву слику о нама. Реч је о догађима од 1906. до 1918. године, а у то време, српског војника и сељака красила је велика хуманост, и изнад свега, велико јунаштво које је извирало из љубави према Србији – рекао је начелник Генералштаба и потврдио да су догађаји из тог времена велики ослонац Србије, на понос нама данас али и будућим генерацијама. 

Захваљујући генералу Диковићу на свесрдној помоћи, први човек „Зилион филма“, глумац Лазар Ристовски рекао је да без те подршке не би било било могуће успешно реализовати пројекат.

– Нажалост, наше млађе генерације немају војну обуку, па не знају ни пушку да држе а камоли да пуцају и зато нам је помоћ професионалне војске заиста била неопходна. Радио-телевизија Србије финансира овако велики пројекат, као што име и говори – у славу Србије, а ми то заиста и покушавамо да урадимо, па не  смемо да погрешимо ни у чему, јер ти догађаји су у емотивном памћењу српског народа и неопходно је да у свему будемо тачни и истинити и да направимо ствар која ће да остане заувек запамћена – рекао је Лазар Ристовски.

Познати глумац је генералу Диковићу представио чланове екипе и главне глумце, а начелник Генералштаба је искористио прилику да се фотографише с војницима у аутентичној српској униформи тог времена, након чега је обишао режију и присуствовао снимању једне од сцена. 

Премијера филма „Краљ Петар Први у славу Србије“ планирана је за 11. новембар у Сава центру,  на дан потписивања Мировног споразума у Првом светском рату, док ће емитовање 10 епизода истоимене серије започети почетком наредне године.

Владимир Вјештић, МЦ Одбрана

Повезане вести