Прослава 140 година Војногеографског института

Петак, 5.2.2016 | Култура и традиција

Свечаним скупом у просторијама Војногеографског института данас је прослављено 140 година постојања те научноистраживачке установе и исто толико година геодетске службе.

Скупу су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, начелници управа Генералштаба, представници институција са којима ВГИ сарађује, те пензионисани и активни припадници Института.

Честитајући војним геодетама празник генерал Драганић је рекао да су ВГИ и геодетска служба наше војске од оснивања до данас остварили значајне резултате, којима могу да се поносе и богатије војске од наше. Осим тога, припадници геодетске службе су, како је истакао, увек своје задатке извршавали часно, одговорно, савесно и зналачки.

– Ви идете укорак са сродним службама најмодернијих војски. У изради геотопографског материјала примењујете најсавременију дигиталну технологију и поштујете све релевантне стандарде ваше струке. Дајете значајан научни допринос нашем друштву, реализујете пројекте од војног и општедруштвеног значаја и сарађујете са домаћим и иностраним сродним установанма и институцијама. Својим радом доприносите да Војска Србије своје задатке може да изврши на најбољи могући начин, рекао је генерал Драганић.

О резултатима које је ВГИ остварио у протеклих 140 година говорио је начелник Института пуковник доц. др Стеван Радојчић и истакао два најзначајнија. Најпре,  топографски премер Краљевине Србије, који је извршен од 1881. до 1892. у размеру 1:50.000 – на основу кога је урађена Ђенералштабна карта Краљевине Србије у размеру 1: 75.000, а као други, највећи пројекат у историји ВГИ-ја и геодетске службе – премер Југославије и израда топографске карте у размеру 1:25.000.

Пуковник Радојчић подсетио је да је ВГИ пројектовао и развио прве тригонометријске, нивелманске, гравиметријске и ГПС мреже на целој државној територији, први извршио систематски премер Србије и на основу њега израдио  прве крупноразмерне топографске карте, вршио прва научна истраживања у области геодезије, картографије и сродних дисцииплина, први применио метолошка испитивања геодетских мерила, први штампао карте офсет-технологијом, израдио прве рељефне карте, први мерио дужине жицама од инвара, први применио фотограметрију у изради топографских карата, први применио електронске рачунаре у геодетским и картографским радовима, први обрађивао сателитске снимке, први израдио дигиталну карту Србије и дигитални модел висина високе резолуције, први успоставио централну базу података...

Данас су, ослањајући се на подршку надређене управе и Генералштаба, пројектовали потпуни редизајн њиховог геотопографског материјала – од  нове математичке основе, преко новог размерног низа топографских карата, нових формата и нове поделе на листове, до новог ваноквирног садржаја. Тако ће Војска Србије добити савременије, јефтиније и на релевантним међународним стандардима засноване карте, динамиком која је, како је истакао пуковник Радојчић, већ одређена.

– Какав резултат будемо имали по овом питању, такво ће место садашња генерација и добити у историји геодетске службе и ВГИ-ја – рекао је пуковник Радојчић. 

За постигнуте резултате у раду, а поводом значајног јубилеја, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић доделио је Институту Плакету Војске Србије. Плакету је начелнику ВГИ-ја уручио генерал-потпуковник Јовица Драганић.

На свечаном скупу су додељене награде и признања заслужним појединцима те установе.

Повезане вести