Погранични сусрет команданата копнених војски Србије и Бугарске

Четвртак, 5.4.2018 | Међународна сарадња

Командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић састао се јуче у Димитровграду с командантом Копнене војске Бугарске Армије генерал-мајором Михаилом Поповим.

Током састанка разматрана су питања везана за политичко-безбедносну ситуацију у окружењу, а генерали Симовић и Попов разговарали су и о мигранској кризи и даљем унапређењу сарадње двеју копнених војски, посебно у области обуке.

Говорећи о сарадњи двеју војски, генерал Симовић је нагласио да је она плодотворна и да се годинама уназад реализује на полигонима у Бугарској и Србији.

– Наставићемо сарадњу коју већ имамо. Разговарали смо и о мигрансткој кризи и ситуацији по том питању. Прилив миграната је раније био већи, сада је далеко мањи. Заједничке снаге војске и полиције за обезбеђење државне границе имале су одличну сарадњу са општином Димитровград и Копненом војском Бугарске Армије, што је било веома битно током мигрантске кризе, посебно у ранијем периоду - истакао је генерал Симовић.

Након разговора, генерали Симовић и Попов су са сарадницима, у пратњи председника општине Димитровград Владице Димитрова, обишли и положили венац на спомен-костурницу „Паметник“, у којој је сахрањено стотинак српских и бугарских војника и официра, погинулих у српско-бугарском рату 1885. године.

Генерал Симовић је истакао да споменик треба да нас подсећа, с времена на време, да војници увек треба да буду спремни да бране своје државе, свој народ, своју војску, али истовремено да увек чине све да до рата никада не дође. 

– Не мислим само на Бугарску и Србију, него уопште. Боље је хиљаду дана преговарати, разговарати, него један дан ратовати. Ми војници то најбоље знамо и посматрајући споменик и разговарајући о историји, о прошлости, сагласни смо да треба гледати будућност и радити на унапређењу пријатељства српског и бугарског народа – рекао је генерал Симовић.

По речима генерала Попова, Србија и Бугарска треба да траже и искористе из историје ствари које нас спајају, а не ствари које нас раздвајају. 

– По мом мишљењу „Паметник“ је добар пример за нешто што нас спаја. Генерал Симовић је одлично приметио да ми војници најбоље знамо какав је рат и шта он доноси. Због тога ми требамо да будемо први који ће све проблеме решавати преговорима – рекао је генерал Попов. 

Председник општине Владица Димитров је изразио захвалност генералу Симовићу због организације састанка и нагласио да је ткиво које повезује Србију и Бугарску управо на овим просторима, што доказују посета споменику „Паметник“ и долазак генерала Попова у Димитровград.

Повезане вести