Обилазак поседнутих објеката "1. мај" и "Свобода"

Понедељак, 17.4.2017 | Актуелности

Државни секретар Ненад Нерић обишао је данас поседнуте објекте "1. мај" и "Свобода", где се 24 сата дневно обезбеђује државна граница с Републиком Бугарском.

Државни секретар Ненад Нерић, у пратњи команданта Заједничких снага Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, бригадног генерала Дејана Јанковића и начелника Штаба Копнене војске, пуковника Владете Балтића, обишао је данас поседнуте објекте "1. мај" и "Свобода", где се 24 сата дневно обезбеђује државна граница с Републиком Бугарском.

Нерић је честитао Васкрс припадницима Заједничких снага, чији је задатак да у сектору Б спречавају илегалне преласке миграната и кријумцарење људи али и да очувају безбедност грађана и заштите њихову имовину.

У поседнутом објекту "1.мај", државни секретар Нерић је, током заједничког ручка, коме је предходило традиционално куцање ускршњим јајима, информисао припаднике Војске и Жандармерије о тренутном стању и перспективама мигрантске кризе, коју је окарактерисао као, још увек, озбиљан безбедносни изазов за Европу.

Током обиласка оба објекта он се интересовао за услове смештаја и потврдио да је менаџменту Министарства одбране један од приоритета обезбеђење оптималних услова боравка припадницима војске и полиције.

Нерић је истакао да је ово први пут да се у овом обиму интегришу јединице Војске Србије и Министарства унутрашњих послова на истом задатку, и потврдио да, упркос проблемима на које наилазе приликом рада, функционишу као један тим и проблеме решавају брзо и ефикасно, у складу с могућностима.

- Колико год били посвећени успешном решавању задатака који су им поверени, јасно је да им недостају техничка средства што је проблем о коме ћемо разговарали с европским партнерима, поготову с државама које су животно заинтересоване да мигрантска криза буде ублажена - рекао је Нерић и додао да је задатак Министарства одбране и Војске Србије да услове у којима раде припадници Заједничких снага подигну на виши ниво, пре свега у објектима који су дуго били некоришћени а током мигрантске кризе добили на значају.

Говорећи о проблемима с којома се суочавају на терену, командант Заједничких снага војске и полиције, бригадни генерал Дејан Јанковић посебно је споменуо недостатак већег броја оптоелектронских средстава и теренских возила.

Укупна дужина границе коју обезбеђују заједничке снаге у сектору Б износи 215 километара, а током године за нама укупно 5300 миграната одвраћено је од илегалног преласка, од чега само у новембру 1127.

Припаднике Друге бригаде Копнене војске, који извршавају задатке обезбеђења административне линије са Косовом и Метохијом и контроле Копнене зоне безбедности, ангажоване на базама „Врапце“ и „Медевце“, обишао је данас вршилац дужности помоћника министра одбране за политику одбране Милан Мојсиловић.

Мојсиловић је честитао васкршње празнике ангажованом људству и истакао значај задатака које извршавају. 

Повезане вести