Представљене нове униформе припадника Војске Србије

Субота, 6.6.2020 | Актуелности
Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић данас су, у Дому Гарде, присуствовали презентацији нових униформи за припаднике Војске Србије.

Након презентације нових униформи министар Вулин је истакао да се Војска Србије опрема и наоружава, али пре свега и на првом месту води рачуна о свим оним потребама које има њен припадник. 

– Никада у историји Војске Србије нисмо имали већи број комплета униформи. Никада нисмо имали овако дизајниране униформе. Никада за себе нисмо могли да кажемо да се не разликујемо ни од једне модерне војске на свету. Сваки припадник Војске Србије, од припадника пешадијских јединица до припадника специјалних бригада, има униформу прилагођену њему, његовим потребама – униформу коју су надлежни дизајнирали управо на основу њихових потреба – поручио је министар Вулин.
 
Он истиче да је врховни командант Војске Србије Александар Вучић тражио да се уведу и летња чизма и војничка ципела и да сваки војник мора да има најмање два комплета различитих чизама.
 
– То наређење је извршено. Сваки припадник Војске Србије има најмање два комплета униформе М-10, један комплет униформе М-93, најмање један пар летњих чизама, један пар зимских чизама, један пар ципела, а ако је припадник неке од специјалних јединица има и посебне комплете и посебне униформе – нагласио је министар Вулин, додавши да Војска Србије нема разлога да се стиди пред ма којом другом војском, јер сваки њен припадник може за себе да каже да је опремљен баш онако као што заслужује – најбоље.

Представљене су четири варијанте униформе – три неборбене и једна борбена варијанта – од којих неборбене варијанте униформе подразумевају моделе за летњи, зимски и прелазни период, а борбена варијанта се комбинује са комплетом заштитне опреме и оружја. 

Приликом израде нових униформи примењене су савремене технологије ради обезбеђења оптималних услова за извршење задатака кроз побољшање степена заштите корисника – од маскирне заштите до заштите тела од утицаја околине, топлоте и хладноће. У израду четири нове варијанте униформе за извиђачке, диверзантске и падобранске јединице Војске Србије по први пут су били укључени и сами корисници, чија су искуства имплементирана у нова решења.

Униформа за извиђачке, диверзантске и падобранске јединице има 26 делова у свом комплету, док се нова униформа намењена припадницима Војне полиције М-19, састоји од 28 делова и такође, има четири варијанте, у зависности од врсте и услова задатака.

Повезане вести