Састанак SEDM на нивоу заменика начелника генералштабова

Четвртак, 4.6.2020 | Међународна сарадња
Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић учествовао је на састанку Процеса сарадње министара одбране Југоисточне Европе (SEDM) у формату заменика начелника генералштабова, који је реализован путем видео-конференције.

Иницијативу за реализацију састанка путем видео-конференције својим учешћем су подржале све земље-чланице иницијативе SEDM (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Италија, Румунија, Северна Македонија, Словенија, Турска, Украјина, Хрватска и Црна Гора). 

Током састанка реферисано је о активностима SEDM од последњег састанка у формату заменика начелника генералштабова који је реализован у Скопљу у јуну 2019. године. Поред закључака са одржаних конференција представљене су активности и остварени напредак у оквиру пројеката SEDM. Такође, презентоване су и активности бригаде Југоисточне Европе (SEEBRIG). Војска Србије и Министарство одбране тежишно учествују у пројектима Интерконекција војних болница IMIHO, Улога жена лидера у области одбране и безбедности и Пројекту за успостављање сталног Портала SEDM.

На крају састанка усвојена је Заједничка изјава где је оцењено да су оружане снаге свих земаља имале кључну улогу у пружању подршке цивилним властима у борби против коронавируса као и да посвећеност држава чланица регионалној сарадњи представља најбољи механизам за јачање мира, безбедности и стабилности у региону. 

Процес сарадње министара одбране земаља Југоисточне Европе покренут је 1996. године, а Република Србија је постала пуноправни члан 2010. године. Основни циљ SEDM је унапређивање разумевања и интензивирање политичко-војне сарадње у региону, ради јачања безбедности у овом делу Европе.

Повезане вести