Испраћај контингента Војске Србије у мировну операцију УН у Либану

Понедељак, 23.12.2019 | Мултинационалне операције
Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас, у касарни „Књаз Михаило“ у Нишу, свечаном испраћају пешадијске чете из Треће бригаде Копнене војске и вода за заштиту снага из Команде за обуку у мултинационалну операцију Уједињених нација у Републику Либан (УНИФИЛ).

У мултинационалну операцију УНИФИЛ упућује се 161 припадник Војске Србије који ће бити ангажовани на очувању мира у Либану.

Министар Вулин поручио је мировњацима да не забораве да носе плаву беретку са знаком Уједињених нација, али и да никада не забораве да носе „српску заставу и српску униформу“.

— Ви јесте тамо мировњаци и војници Уједињених нација, али ви сте и тамо и овде, у свом животу где год да сте, увек и изнад свега — војници Војске Србије. Ви чувате нашу заставу и наше велико и часно име и они који су били пре вас оставили су вам поштовање, наклоност, пажњу и љубав људи са којима су радили. Не смете да учините ништа мање. На вама је да сачувате то честито и лепо име, да сачувате поштовање и љубав које су оставили они пре вас. Будите храбри, вредни, дисциплиновани, али изнад свега водите рачуна о свакоме од вас. Да нам се вратите здрави, усправни, поносни и богатији за једно искуство, поручио је министар одбране.

Министар одбране уручио је заставе Републике Србије командиру пешадијске чете мајору Милану Кубурићу и командиру вода за заштиту снага капетану Жељку Петровићу, који су у име колега обећали да ће све поверене задатке у мисији обављати часно и професионално, у складу с мандатом и задацима мисије.

Мајор Кубурић изјавио је да су сви припадници у потпуности спремни за извршење задатка. Како је истакао, обука је реализована у више фаза и била је комплексна, а од великог значаја била су искуства припадника који су раније били у мировним мисијама.

Старији водник прве класе Бојан Стојановић нагласио је да је спреман за мисију у Републици Либан и за задатке које ће тамо извршавати.

— Шест месеци ћу бити одвојен од породице, али знам да ћу за то време служити својој држави, рекао је старији водник прве класе.

Како је истакао десетар Владимир Милосављевић, почаствован је што је део контингента Војске Србије која иде у Либан. Он сматра да ће квалитетна обука коју су извели допринети да задатке у мисији узвршавају успешно, али додаје и да ће му искуство из мисије значити у професионалној каријери.

Повезане вести