Награде пливачима за часни крст

Недеља, 21.1.2018 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић су током обиласка Војне академије уручили признања кадетима који су пливали за часни крст.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић обишли су данас Војну академију и разговарали с кадетима који су пре два дана на београдској Ади Циганлији пливали за часни крст.

Том приликом, министар одбране и начелник Генералштаба уручили су кадетима нематеријалне стимулативне мере – одмор с једним чланом породице у објекту Министарства одбране и Војске Србије намењеним за одмор и рекреацију на Тари.

Честитајући им на постигнутим резултатима, министар одбране је рекао да је Војска Србије једна од најцењенијих институција у нашем народу и то због своје традиције, знања које показује, али више од свега због људи које окупља.

– У пливању за Часни крст Војска Србије је још једном показала какве сјајне људе има, какве сјајне кадете има, какве сјајне подофицире и официре има, још једном је показала зашто Србија с правом може да се ослони на своју војску и зашто Србија са правом може да верује у своју војску. Развој спорта у нашој војсци је од највећег значаја и ове године ћемо имати и конкретне потезе у смислу формирања спортских савеза, истакао је министар одбране, напомињући да ће додатна пажња бити посвећена спорту у целини, како би се додатно побољшала физичка припремљеност сваког нашег припадника.

– Од када се поводом Богојављења организује пливање за часни крст, као симболика часног чина крштења Исуса Христа, увек сам желео да се на победничком постољу нађе припадник Војске, рекао је начелник Генералштаба, истичући задовољство што последњих година до Часног крста први стижу управо припадници Војске Србије.

Честитајући кадету Сави Станковићу на оствареном успеху, генерал Диковић је подсетио да је и у Куршумлији часни крст завршио у рукама припадника Војске Србије и истакао да је у многим гарнизонима широм земље више од 150 војника и старешина пливало за часни крст и постигло запажене резултате.

– Припадник Војске, посебно официр, мора у себи имати изражену жељу за постизањем бољих резултата, јер то јача њега као личност и помаже му у извршавању професионалних задатака, рекао је начелник Генералштаба, нагласивши да су постигнути резултати још један доказ да треба улагати у Војну академију и њене спортске капацитете.

Кадети Војне академије који су учествовлали на пливању за часни крст захвалили су министру одбране и начелнику Генералштаба на наградама, али и подршци коју су им пружили. Они су се такође захвалили начелнику Војне академије који је препознао њихов потенцијал и омогућио им вишенедељне припреме које су реализовали под будним оком професора физичког васпитања Ђорђа Козомаре.

Реч је о кадетима који су активни спортисти и који су до сада постизали завидене резултате у војном вишебоју и футсалу, а који се већ сада интензивно припремају за Војне кадетске игре које ће се у априлу одржати у Индонезији.

Кадет Војне академије Сава Станковић победник је овогодишњег традиционалног пливања за Часни крст које је пре два дана одржано на београдској Ади Циганлији поводом Богојављења.

Повезане вести