Почела 12. Конференција начелника генералштабова

Среда, 23.5.2018 | Међународна сарадња

Министар одбране Александар Вулин, у својству изасланика председника и врховног команданта Александра Вучића, отворио је данас 12. Конференцију начелника генералштабова балканских земаља, која се одржава у хотелу „Краун плаза“ у Београду.

Поздрављајући окупљене, министар Вулин је истакао да је Србија земља која, баш као земље учеснице конференције, знају колика је вредност мира.

– Само онај ко је прошао кроз ратове, зна колико се вреди борити за мир. Будућност наше деце јесте и мора бити у нашим рукама, а мир је оно највредније и најважније што можемо да понудимо нашој деци, по чему и треба да нас памте. Наш Форум су осмислили војници, не политичари, војници из потребе да се боримо против заједничких претњи, да препознајемо оно што угрожава наше земље и да будемо спремни да заштитимо мир и безбедност у земљама у којима живимо. Уосталом, највећи број проблема и дође од политичара, а не од војника – нагласио је министар Вулин.
 
Обраћајући се окупљенима, министар Вулин је нагласио да се налазе у држави која искрено поштује њихове земље, историју и оружане снаге.
 
– Република Србија је војно неутрална и као таква отворена за сарадњу са истоком и са западом. Врховни политички став који води Србију јесте потреба да будемо слободни и да одлучујемо о себи, својој земљи и будућности наше деце. Нема већег интереса од мира на овим просторима за нас, нема већег интереса од стабилности и сигурности на овим просторима. И зато наша политика, баш као и наша Војска, као свој највиши задатак има очување мира и стабилности на просторима Балкана. Кад год смо ми балканци одлучивали сами о себи и једни о другима, овде је владао мир. Желимо да мир влада још дуго – поручио је министар Вулин. 
 
Наше оружане снаге, додао је он, препознају заједничке претње, асиметричне претње које угрожавају читави свет и о којима тек треба да учимо, и зато је Србија увек спремна да се укључи у сваку борбу у којој су заједничке вредности слобода, отпор тероризму, отпор насиљу, организованом криминалу, кријумчарењу људи, наркотика и недозвољеној трговини наоружањем.
 
– Србија, баш као и већина земаља које овде седе, се суочава и са последицама мигрантске кризе и зна да мора да води рачуна и о људским бићима и да покаже своју хуманост, али исто тако да води рачуна о заштити свог простора, простора суседних земаља и нашег начина живота. Србија је посвећена учешћу у мировним мисијама, било под командом Уједињених нација и Европске уније, и на тај начин покушава да да свој допринос очувању мира у читавом свету. Војска Србије тако показује своју обученост, своју организованост, и сигуран сам да ћете се сложити са мном, она је на понос својој земљи и нашем народу. Војска Србије, такође, учествује у борбеној групи ЕУ „Хелброк“ и сигуран сам да ћемо и ту моћи да дамо значајан допринос и покажемо колико Војска Србије може да понуди знања и другим армијама, баш као што је политика коју води наша земља, политика војне неутралности, али и политика мира и стабилности, може да послужи и за развој и напредак других земаља, не само у нашем региону – истакао је министар Вулин.
 
Поносан сам, додао је министар одбране,  што сте данас овде, јер видим да су се окупили људи који брину о својим земљама, али брину и о безбедности и о миру у региону који називамо својим.
 
– Ми који овде живимо и ми који ћемо и сутра живети овде, морамо да водимо рачуна да ништа што може узнемирити људе који овде живе не сме бити претња и не сме бити трајна претња. Морамо водити рачуна о свакој од наших земаља као да је наша, јер несигурност и нестабилност у једној изазивају несигурност и нестабилност у свим земљама. Премали смо ми простор да бисмо мирно могли да посматрамо како једном суседу не иде добро и како проблеми и невоље који могу да избију код њега неће никада избити код нас. Премали смо да бисмо могли да посматрамо туђу невољу, а да не помогнемо и да не пожелимо да ствари буду боље. Зато сам захвалан на упорности, на вредноћи коју показујете, захвалан на заједничком убеђењу да је само мир оно што ће очувати живот на простору који зовемо својим. Мало је места на планети земљи који више цене мир, зато што су толико пута упознали рат. Када год смо одлучивали о себи, ми смо одлучивали да живимо у миру, једни крај других, једни са другима и да будућност наше деце буде сигурна и извесна – поручио је министар Вулин.
 
Домаћин овогодишње конференције, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић је на отварању рекао да регионална сарадња и односи у свим сферама друштвеног живота, а посебно у сфери безбедности, представљају кључ стабилности и напретка.

– Форум начелника генералштабова балканских земаља је управо потврда да се и са различитим националним ставовима по различитим питањима може сарађивати ако је виши интерес у питању, а виши интерес су свакако животи наших грађана, њихова безбедност и добри услови за живот будућих генерација. Дуго сам укључен у рад ове иницијативе и морам да признам да ми је сваки наш скуп причињавао задовољство јер је то пре свега прилика не само да сумирамо годишње резултате међусобне сарадње, већ и да разменимо мишљења о најразличитијим питањима и да отворимо неке нове области и облике сарадње. Стога верујем да ће и овај данашњи скуп донети нове закључке, односно обавезе и задатке које ћемо са задовољством претварати у дела, истакао је генерал Диковић.
 
На 12. Конференцији начелника генералштабова у Београду учествују бригадни генерал Бардиљ Колчаку из Тиране, генерал-потпуковник Сенад Машовић из Сарајева, генерал Андреј Боцев из Софије, адмирал Евангелос Апостолакис из Атине, генерал-потпуковник Методија Величковски из Скопља, генерал Хулуси Акар из Анкаре, бригадни генерал Илија Даковић из Подгорице, као и генерал-потпуковник Адријан Тоња из Букурешта.
 
У својству гостију, конференцији присуствују и председавајући Војном комитету Европске уније генерал Михаил Костаракос, заменик председавајућег Војном комитету НАТО-а генерал Стивен Шепро, командант Здружених снага из Напуља адмирал Џејмс Фого и заменица начелника Генералштаба Словеначке војске бригадни генерал Аленка Ерменц.
 
Конференција се одржава једном годишње, а ради њене реализације, као и реализације активности са Листе заједничких активности, одржавају се састанци Координационе групе, Подгрупе за обуку, образовање и вежбе, Подгрупе за асиметричне претње и Тима за конфигурацију пројекта SEEETN, а по потреби и конференције за реализацију заједничких вежби. Београд је био домаћин Конференције и 2009. године.

Биљана Миљић, МЦ Одбрана

Повезане вести