Возачи Војске Србије трећи на Међународним војним играма

Субота, 10.8.2019 | Међународна сарадња

На Војном релију, једној од 32 дисциплине на овогодишњим Међународним војним играма, екипа Војске Србије поделила је треће место са екипом Белорусије. Победник је Руска Федерација, а НР Кина је друга.

Свечаном затварању такмичења у граду Кизилу присуствовао је и заменик министра одбране Руске Федерације генерал армије Димитриј В. Булгаков, који је честитао свим учесницима на успешном савладавању тешке стазе и препрека на њој, а посебно победничким екипама међу којима је и Србија.  
 
Руководилац наше екипе пуковник др Жељко Ранковић истиче да су и Србија и Белорусија први пут ове године учествовале на Војном релију и успех је утолико већи.
 
– Наши возачи постигли су велики успех, посебно имајући у виду да смо били најмалобројнија екипа, да нисмо пре управљали овим возилима и опремом за навигацију. Верујем да ћемо након овог искуства бити спремни следеће године за још бољи резултат – каже пуковник Ранковић.
 
У саставу наше екипе су национални представник и судија, капитен екипе, возач и стрелац за борбено возило Тигар и осам возача такмичара изабраних на основу резултата на такмичењима Војске Србије 2018. и 2019. године.
 
Све екипе користиле су војна возила Камаз и Урал 4х4 и 6х6, једино се екипа НР Кине такмичила на својим возилима ВАТ SX 2190.
 
Војни рели одржан је у Републици Тива, Руска Федерација. Главна трка релија вожена је на веома тешкој стази дугој 234 километра.
 
На појединачне две трке наши возачи стицали су вештину у управљању возилима која нису у опреми Војске Србије, а први пут служили су се војном навигацијом и руском радио везом. Успех који су остварили показује да су и у тим околностима спремни да се такмиче са возачима из великих држава и великих војски и то на возилима којима нису пре управљали.
 
Пете Међународне војне игре одржавају се од 3. до 17. августа истовремено на 21 полигону у 10 земаља: Русији, Азербејџану, Јерменији, Белорусији, Индији, Ирану, Казахстану, Кини, Монголији и Узбекистану. Број учесника прелази 5.000, сврстаних у 223 екипе које долазе из 39 земаља из Европе, Азије, Африке, Централне и Латинске Америке.

Повезане вести