Председник Вучић: Разматра се враћање обавезе војног рока за мушкарце

Уторак, 21.8.2018 | Актуелности

Врховни командант Војске Србије и председник Републике Србије Александар Вучић истакао је данас на аеродрому „Батајница“ да се разматра могућност да се од 2020/21 године поново уведе обавезни војни рок.

Врховни командант Војске Србије и председник Републике Србије Александар Вучић, који је у пратњи министра одбране Александра Вулина данас присуствоваo пробном лету два авиона МиГ-29 набављених из Руске Федерације на аеродрому „Батајница“, истакао је да се разматра могућност да се од 2020/21 године поново уведе обавезни војни рок.

Према његовим речима, да ли ће војни рок за мушкарце трајати три или шест месеци, зависиће од процена Министарства одбране, али и од расположивих финансијских средстава.

- Мислим да би трајање од годину дана било предуго. Али, размишљамо још, нећу још ништа да обећавам по том питању – нагласио је председник Вучић додајући да се планира и улагање у војно школство.

Председник Вучић је нагласио да се тренутно разматрају сви аспекти у вези са том одлуком, као и до које године и на који начин би се спроводило, додајући да би они који одслуже војску имали предност при запошљавању у јавној служби.

Он је, такође, истакао да је свестан тога да када се помене поновно увођење обавезног војног рока многи ће рећи "опет бисте да ратујете", а да је до сада било и оних који су заступали став зашто нема војног рока, јер су нам деца "постала слабићи".

- Све радимо да би сачували мир, да бисмо били довољно снажни и да би превентивно могли да делујемо против сваког ко би покушао да спроведе било какав облик агресије против Републике Србије – поручио је председник Вучић.

Повезане вести