Свечана академија поводом Дана ВиПВО

Понедељак, 23.12.2013 | Култура и традиција

Свечана академија поводом 24. децембра — Дана Ваздухопловства и ПВО Војске Србије, одржана је вечерас у Команди ВиПВО у Земуну. Свечаности су присуствовали министар одбране Небојша Родић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима и други гости.


Свечана академија поводом 24. децембра — Дана Ваздухопловства и ПВО Војске Србије, одржана је вечерас у Команди ВиПВО у Земуну. Свечаности су присуствовали министар одбране Небојша Родић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима, командант ВиПВО генерал-мајор Ранко Живак, представници Војске Србије, градске општине Земун, глумац, сценариста и режисер Радош Бајић, који је са колегом Миленком Павловим узео учешће у програму, и бројни садашњи и бивши припадници српског ратног ваздухопловства.

— Почетком 20. века Србија је била сиромашна и неразвијена земља, исцрпљена сталним ратовима и борбом за слободу. Али само у материјалном смислу. Када је реч о идејама, мудром промишљању и предвиђању будућности, имали смо богатство надарених појединаца. Србија је била међу првим земљама у свету које су схватиле трећу димензију рата, значај ваздушног простора и ваздухоплова, и увела ваздухопловство у своје јединице. Одлуком министра војног Војводе Радомира Путника, 24. децембра 1912. формирана је Ваздухопловна команда српске војске са седиштем у Нишу, и тиме је створена основа нашег вида који се развијао у складу са историјским догађајима и научно-технолошким достигнућима — истакао је командант ВиПВО генерал-мајор Ранко Живак поздрављајући госте, и подсетио да историју српске ратне авијације чине периоди снажног мирнодопског развоја и просперитета и сарадње на свим фронтовима, али и тешка историјска искушења и знатна страдања, када је све било доведено на ивицу опстанка.

— Од балканских ратова, преко Првог и Другог светског рата, па све до данас, генерације пилота, противавионаца, техничара и специјалиста различитих профила уградили су се у богату историју нашег вида. Од свега што ће вечерас бити речено, ти људи су најважнији, јер чине окосницу нашег вида — истакао је Живак, поменувши подвиге хероја српског ваздухопловства из Априлског рата 1941. године, патриотизам и способност јунака који су се 1999. супротставили надмоћнијем противнику, када нико није рекао „не могу“, „не смем“, или „нећу“.

— Наши људи били су у самом светском врху и када се није ратовало, пре свега на пољима знања и струке. Ту су нарочито значајни развој ваздухопловних технологија, пројектних, производних и опитних капацитета, производњи и ремонту домаћих ваздухоплова, школовање кадра, достигнућа у области ваздухопловне медицине, учешћа на светским изложбама и аеро-митинзима. Због тога имамо трајан задатак и обавезу, људску и професионалну, да негујемо сећање на све наше погинуле саборце, као и на сва херојска дела и достигнућа генерација ваздухопловаца, јер ће нам то у тешким временима бити најбољи путоказ да савладамо све недаће и будемо на висини задатка — рекао је Живак, нагласивши да српско војно ваздухопловство и данас поседује људе за понос, за чије је усавршавање потребно само створити минималне услове за рад.

— Управо ти људи изнели су тешку, али успешну 2013. годину. У постојећим условима обезбеђена је континуирана контрола и заштита суверенитета ваздушног простора Републике Србије, што је био први и основни задатак. У домену обуке реализовали смо три најобимнија садржаја — међународну ваздухопловну вежбу „Ер солушон“ са ваздухопловством Румуније, заједничко тактичко увежбавање свих снага вида и бојево гађање ракетним системима у Бугарској. Имали смо бројне активности међународне војне сарадње, а у домену подршке снага Војске Србије које се налазе у мировним операцијама истичем превожење опреме у Џибути авионом АН-26, што је у последње две деценије, најсложенији задатак превожења опреме, који су наши припадници реализовали успешно — описао је протеклу радну годину домаћег ваздухопловства генерал Живак.

У наставку програма уручене су плакете захвалности за дугогодишњу сарадњу члану већа општине Земун Милосаву Стаменову и директору АД „Орао“ Милану Прици. Током културно-уметничког дела церемоније, прослављени сценариста Радош Бајић рецитовао је песму Танасија Младеновића „Ноћ пред полазак“, а глумац Миленко Павлов извео је драмски комад „Ја, војник“. Вече у Команди ВиПВО улепшале су и нумере у извођењу хора Земунског камерног оркестра под вођством диригента Ђорђа Станковића, као и наступ солисткиње Наталије Николић.


Повезане вести