ВОЈСКА СРБИЈЕ

Министар Вулин: НАТО агресију не можемо да заборавимо, не можемо ни да опростимо

Субота, 24.3.2018 | Култура и традиција

Министар одбране Александар Вулин је положио венац на спомен-обележје испред КБЦ „Драгиша Мишовић“, у знак сећања на погибију гардиста и пацијената у том објекту током НАТО агресије 1999. године.

– НАТО агресија на Србију је страшан злочин, злочин за који нико није кажњен, злочин над слободним, сувереним народом, народом који својом историјом и својим животом, није заслужио тако страшан злочин. Не можемо да заборавимо, не можемо ни да опростимо – рекао је министар одбране Александар Вулин након церемоније полагања венаца на спомен-обележје испред КБЦ „Драгиша Мишовић“, у знак сећања на погибију гардиста и пацијената у том објекту током НАТО агресије 1999. године.

Министар Вулин је, том приликом рекао да не зна да ли је пилот који је бомбардовао болницу кажњен за то, и да вероватно није, као ни то да ли је његов командант, који му је дао наређење да бомбардује болницу кажњен за то.

– Не знам да ли је ико ко је учествовао у НАТО агресији над српским народом био кажњен за то што је урадио – скоро сигуран сам да није. Докле год неко не буде био кажњен, докле год се неко људски не покаје за смрт ових људи у болници, док се неко макар људски не покаје за све ове хиљаде смрти за време НАТО агресије у Србији, ми нећемо моћи да кажемо да је све иза нас. Не можемо да заборавимо, не можемо ни да опростимо. Деветнаест година се још увек опорављамо од последица НАТО агресије, још увек обнављамо оно што је порушено, још увек покушавамо да залечимо ране, још увек покушавамо да заборавимо, а не можемо да заборавимо и не можемо да опростимо – истакао је министар Вулин.

– Тек ће се генерације које долазе иза нас носити са последицама НАТО агресије, са свим оним што је бачено у нашу земљу, у нашу воду, у наш ваздух. Србија гледа у будућност. Ми ћемо се трудити, дати све од себе, да учинимо свет око нас бољим, лепшим, праведнијим, али НАТО агресију нећемо моћи да заборавимо и никада нећемо моћи да опростимо – поручио је министар Вулин.

Венац на споменик испред болнице „Др Драгиша Мишовић“ положио је и градоначелник београда Синиша Мали, као и делегација болнице.

Градоначелник је подсетио да је пре 19 година НАТО агресор бомбом погодио болницу у Београду и да је погинуло седам припадника Гарде и три пацијента.

– На овај начин одајемо почаст њима и чувамо успомену не само на њих већ и на све оне који су трагично погинули и животе изгубили током те агресије. Србија је данас другачија и она се данас за своју будућност и будућност своје деце бори економски изградњом нових аутопутева, нових километрима железничких пруга, новим фабрикама и новим радним местима, како би смо та ратна разарања оставили иза нас – нагласио је градоначелник Мали.

На месту страдања војника Гардијске бригаде, испред болнице „Доктор Драгиша Мишовић“, у делегацији Војске Србије која је положила венац били су и командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић и командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић.

Полагање венаца испред КБЦ „Драгиша Мишовић“ један је у низу догађаја којим се обележава 19 година од агресије на нашу земљу.

Повезане вести