Министар Вулин и генерал Мојсиловић са учесницима вежбе REGEX 18

Петак, 19.10.2018 | Обука

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић састали су се данас са руководством и учесницима вежбе REGEX 2018 у касарни „Бањица 2“ у Београду.

Руководилац вежбе пуковник Мичо Бранковић и представник Команде здружених снага НАТО-а из Напуља потпуковник Кристоф Ле Серф представили су министру Вулину и генералу Мојсиловићу детаље о припремама и реализацији петодневне мултинационалне командно-штабне вежбе подржане рачунарским симулацијама, која се данас завршава.
 
Министар одбране изразио је задовољство што данас има прилику да разговара са учесницима вежбе и истакао да је важно да једни од других учимо.
 
– Уз припаднике армија држава региона, овде су и припадници оружаних снага веома далеких земаља. То показује да делимо исте идеје, успостављање и одржавање мира. Овакве вежбе су значајне да увидимо са каквим се проблемима и потенцијалним претњама можемо суочити и да сви заједно можемо доћи до решења – поручио је министар Вулин.
 
Према речима генерала Мојсиловића, осим тренинга и усвајања знања, једна од најважнијих ствари је та што су припадници Војске Србије и страних оружаних снага радили заједно и заједничким снагама привели вежбу успешно до краја.
 
– Сви ћемо имати користи од вежбе и показаћемо да можемо да стојимо раме уз раме једни са другима, посебно у задацима очувања мира у свету – рекао је генерал Мојсиловић.

Циљ учешћа Војске Србије у иницијативи REGEX је развој интероперабилности у области обуке и развој способности за планирање заједничких вежби с оружаним снагама земаља региона, осталим чланицама НАТО-а и Програма Партнерство за мир. Вежба представља заједничку обуку војних, цивилних и полицијских структура за учешће у мултинационалним операцијама подршке миру под мандатом Уједињених нација.
 
Осим припадника Војске Србије, на вежби су учествовали и припадници Специјалне антитерористичке јединице МУП-а, представници међународних организација, Канцеларије УН у Београду, Уницефа, УНХЦР-a, ОЕБС-а, Међународног комитета Црвеног крста, Комесаријата за избеглице, Црвеног крста Србије и око 60 припадника оружаних снага из 15 земаља.

Сања Килибарда

Повезане вести