Испраћај контингента Војске Србије у мисију Уједињених нација у Либану

Четвртак, 27.8.2020 | Мултинационалне операције
Министар одбране Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић присуствовали су данас испраћају контингента Војске Србије у мултинационалну операцију UNIFIL у Либану, са аеродрома "Константин Велики" у Нишу. 

Контингент од 142 припадника Војске Србије наредних шест месеци биће ангажован у тој мисији Уједињених нација на очувању мира.

Према речима министра Вулина, сви војници Војске Србије који учествују у мировним операцијама прошли су веома захтевну обуку и ригорозно су бирани.

- Шаљемо најбоље, зато што желимо да се свест о вредности и квалитету српског војника и српске војске прошири где год да смо. Ми смо некада морали да тражимо помоћ за одржавање мира, данас смо ми ти који дајемо другима мир и који другима обезбеђујемо стабилност. Војска Србије је савезник мира и свакога ко жели мир. Сви припадници Војске Србије који одлазе у мировну мисију у Либан су припремљени, обучени, знају шта их чека и о њима се посебно води рачуна - рекао је министар Вулин и додао да се прошла класа вратила касније због коронавируса, али су „сви до једног били здрави, нико није био инфициран и сви су дошли онако како им се радујемо - добри, здрави, баш онакви какви су отишли“.
 
- Свако од ових војника је у стању да испуни сваки задатак, сваку своју обавезу, припремљени су за то, а оно добро име и похвале које нам стално стижу где год су наши војници долазе зато што су то добро обучени, припремљени војници, али и зато што су то добри људи који разумеју туђу муку, туђу бригу, који поштују туђу религију, туђу националност и културу. Због тога и где год дођу сви их поштују, цене и желе да их виде поново. Још једна група наших припадника одлази у Либан. Да нам се врате брзо и да се сви врате добро и здраво, баш као што су и отишли. То је наређење - поручио је министар одбране.

Привремене снаге Уједињених нација у Либану (UNIFIL) успостављене су Резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација од 19. марта 1978. године. Припадници Војске Србије отпочели су учешће у овој мисији 21. децембра 2010. године. Пешадијска чета извршава задатке као самостална јединица у саставу шпанског батаљона у мултинационалној бригади сектора „Исток“, док се вод за заштиту снага ангажује у оквиру италијанског контингента у сектору „Запад“.

Повезане вести