Посета команданта Kопнене војске Републици Италији

Петак, 24.11.2017 | Међународна сарадња

На основу позива начелника Генералштаба Копнене војске ОС Републике Италије командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић боравио је у званичној посети Копненој војсци Италије.

На основу позива начелника Генералштаба Копнене војске Оружаних снага Републике Италије, генерал-потпуковника Данила Ерика, командант Копнене војске Војске Србије генерал-потпуковник Милосав Симовић, боравио је у званичној узвратној посети Копненој војсци Италије.

У саставу делегације Копнене војске, која је током боравка у Републици Италији посетила Генералштаб Копнене војске у Риму, Центар за обуку пешадије у Ћезану, механизовану бригаду „Пинероло“ код Барија, амфибијски пук „Серанисима“ из састава бригаде „Пуцоло дел Фриули“ у Венецији и бригаду специјалних снага у Пизи, били су пуковници Мирољуб Петронијевић и Вељко Мартиновић и мајор Драган Николић. Делегацију је пратио изасланик одбране Републике Србије у Риму пуковник Горан Момчиловић.

Током разговора у Риму генерал Ерико је упознао генерала Симовића са организацијом, мисијом и задацима Копнене војске, тренутним ангажовањем у мисијама и програмима развоја и модернизације Копнене војске. Том приликом, два команданта су разматрала могућност унапређења сарадње између две копнене војске, пре свега у области обуке и вежби, као и заједничког ангажовања у оквиру мисије Уједињених нација у Либану, која траје од 2014. године. Генерал Симовић је истакао допринос припадника КФОР-а из Копнене војске Оружаних снага Републике Италије на очувању мира, заштити српског и другог неалбанског становништва и културног наслеђа Републике Србије на Косову и Метохији. Са италијанске стране званичним разговорима присуствовали су сви чланови Колегијума Начелника Генералштаба Копнене војске Оружаних снага Републике Италије.

У наставку посете, приликом обиласка команди и јединица, италијанска страна је приказала део капацитета за извођење обуке и вежби, део наоружања и војне опреме и резултате имплементације пројекта „FORZA NEC“. Том приликом, у оквиру тактичких вежби, делегацији су приказане организација и функционисање прве дигитализоване бригаде Копнене војске Оружаних снага Републике Италије, бригаде „Пинероло“, могућности извођења обуке амфибијских јединица, као и обученост припадника специјалних снага Копнене војске Оружаних снага Италије у обезбеђењу високих војних, државних и међународних званичника.

Домаћин је за делегацију Копнене војске Војске Србије организовао обилазак базилике Светог Николе у Барију, која представља спој источне и западне хришћанске религије. У њој се налазе мошти и икона Светог Николе која је донирана од владара из српске династије Немањића.

Повезане вести