Припадници Војске Србије добри и сигурни чувари мира

Петак, 30.11.2018 | Мултинационалне операције

У панчевачкој касарни „НХ Стевица Јовановић“ данас је организован свечани испраћај пешадијске чете, вода за заштиту снага, те штабних официра и чланова елемента за националну подршку у мултинационалну мисију УНИФИЛ у Републици Либан.

У панчевачкој касарни „Народни херој Стевица Јовановић“ данас је организован свечани испраћај пешадијске чете из састава Прве бригаде Копнене војске и вода за заштиту снага који чине припадници Команде за обуку, те штабних официра и чланова елемента за националну подршку у мултинационалну мисију Унифил у Републици Либан.

Свечаности су присуствовали министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, верских заједница, као и породице и пријатељи наших мировњака.

Министар Вулин је, обраћајући се присутнима, истакао да када видимо кога шаљемо, можемо само да осетимо понос што смо земља и народ који из себе могу да изнедре овакве људе, који ће другим народима и другим земљама вратити мир, ред, закон и изнад свега веру у људе.

– Идете у земљу која је разарана мржњом, ратовима, непрекидним сукобима и верским екстремизмом. Идете у земљу где су људи научили да брзо и лако мир може да нестане. Мало је народа који као српски знају колика је вредност мира. Баш зато ћете ви бити добри и сигурни чувари онога што у сваком људском животу јесте највредније. Они који су у Либану били пре вас, остављају вам добро и честито име, остављају вам поштовање људи са којима ћете радити и добро пазите да и ви онима који буду долазили после вас оставите исто тако честито и светло име – нагласио је министар одбране.

Према његовим речима, Србија је поносна на сваког свог војника, као што је била поносна у ратовима које је водила без своје воље и без своје кривице. Тако је и данас поносна што може другим земљама и другим народима да врати мир.

– Ми ћемо бринути и нећемо вам сваки пут рећи колико нам недостајете, колико бринемо сваког јутра и сваке ноћи, али ви ћете знати колико о вама мислимо и колико нам недостајете и колико чекамо да се вратите – рекао је министар Вулин поручујући мировњацима да се јављају, да се чувају и да увек воде рачуна да су, иако су под заставом УН, више и изнад свега под заставом Србије и Војске Србије.

Према речима мајора Нинослава Ђуђића, комадира пешадијске чете Прве бригаде Копнене војске која се упућује у мировну операцију Унифил у Либану, припреме су трајале три месеца.

– Ми смо 13. ротација која се ангажује у оквиру те мисије. У току припрема, користили смо сва искусква из претходних ротација да се информишемо што више о животу и раду у мисији – наглашава мајор Ђуђић, додајући да су њихова очекивања да ће рад у мултинационалном окружењу допринети размени искустава и знања са колегама из других земаља ангажованих у тој мисији УН.

Командир вода за заштиту снага у мисији Унифил капетан Новак Кукић истиче да му одлазак у ту мултинационалну операцију, као официру Војске Србије, представља велики изазов, част али и одговорност да своју земљу представи на најбољи начин.

- Мировна мисија је и могућност да се прошире знања, размене искуства, да се усавршите и, наравно, да стварате и градите пријатељства – истакао је капетан Кукић.

Пешадијска чета биће ангажована на очувању мира у саставу шпанског контингента у Сектору Исток, док ће вод за заштиту снага бити у саставу италијанског контингента у Сектору Запад, а пут Либана кренули су и штабни официри.

На данашњој свечаности, министар одбране уручио је државну заставу командирима пешадијске чете и вода за заштиту снага, који су у име колега обећали да ће све поверене задатке у мисији обављати часно и професионално, у складу са мандатом и задацима мисије.

Мисија Унифил успостављена је резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација од 19. марта 1978. године, а Војска Србије у њој учествује од 21. децембра 2010. године. Данас 177 припадника њених припадника чува мир у „земљи кедрова“.

Повезане вести