Посета начелника Генералштаба Оружаних снага Аустрије

Среда, 16.10.2019 | Међународна сарадња
Начелник Генералштаба Оружаних снага Републике Аустрије генерал Роберт Бригер борави у посети Србији, на позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића.

Генерал Бригер је данас посетио Генералштаб Војске Србије, где је са генералом Мојсиловићем разговарао о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету, искуствима оружаних снага двеју земаља у супротстављању илегалним миграцијама, као и о могућностима за унапређење билатералне сарадње.

Генерал Мојсиловић је, говорећи о безбедносној ситуацији, истакао да је за очување мира и стабилности у региону и свету од кључног значаја поштовање међународног права и постигнутих међународних споразума. 

Када је реч о безбедносној ситуацији у јужној српској покрајини, нагласио је да се од Кфора очекује да задатке из оквира додељеног мандата, у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН и Војнотехничким споразумом, реализује са циљем обезбеђења услова за безбедност свих грађана Косова и Метохије и стабилност у покрајини.

Током сусрета је истакнуто да су и Србија и Аустрија, као војно неутралне државе, посвећене изградњи својих способности у сарадњи са кредибилним партнерима и размотрене су могућности за даљи развој билатералне војне сарадње.

Начелник Генералштаба Оружаних снага Републике Аустрије се током боравка у Србији састао и са министром одбране Александром Вулином, а у наставку посете ће учествовати на 9. Београдском безбедносном форуму и посетити јединице Речне флотиле у Новом Саду.

Повезане вести