Посета заменика генералног инспектора Бундесвера

Четвртак, 20.2.2020 | Међународна сарадња
Заменик генералног инспектора Бундесвера вицеадмирал Јоахим Риле борави у посети Републици Србији, током које је разговарао са замеником начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајором Петром Цветковићем и званичницима Министарства одбране.

Током сусрета генерала Цветковића и вицеадмирала Рилеа, било је речи о актуелној безбедносној ситуацији у региону и свету, илегалним миграцијама, те могућностима за унапређење билатералне војне сарадње Србије и Немачке.

Генерал Цветковић је истакао да је опредељење Републике Србије да, као војно неутрална држава, сарађује са свим државама и савезима у областима од обостраног интереса. Говорећи о безбедносној ситуацији, нагласио је да је за очување мира у региону и свету од кључног значаја поштовање међународног права и постигнутих споразума. По питању безбедносне ситуације на Косову и Метохији генерал Цветковић је нагласио да се од Кфора очекује да буде неутралан и да допринесе општој стабилности и посебно, безбедности неалбанског становништва. 

У оквиру билатералне сарадње генерал Цветковић је истакао позитивна искуства из заједничког ангажовања у мировној операцији Европске уније „EUTM Mali“ у Републици Мали као и развијену сарадњу у области војног образовања.

Вицеадмирал Риле је током боравка у Србији имао одвојене сусрете са државним секретаром у Министарству одбране Александром Живковићем и начелником Управе за војно здравство бригадним генералом Угљешом Јовичићем. У наставку посете одржаће предавање полазницима Високих студија безбедности и одбране и Генералштабног усавршавања Школе националне одбране.

Повезане вести