Начелник Генералштаба копнене војске Грчке у посети Војсци Србије

Четвртак, 17.11.2016 | Међународна сарадња

Командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић разговарао је данас у Нишу са начелником Генералштаба Копнене војске Републике Грчке генерал-потпуковником Василиосом Телидисом.

Током састанка генерали Симовић и Телидис разговарали су о досадашњој сарадњи двеју Копнених војски, са освртом на заједничку обуку припадника специјалних јединица, учешће у мултинационалној операцији Уједињених нација у Либану, као и могућностима унапређења даље сарадње кроз заједничко учешће на међународним вежбама. Посебно је било речи о тренутној безбедносној ситуацији и мигрантској кризи.

У оквиру посете Копненој војсци, делегација Копнене војске Грчке посетила је касарну „Мија Станимировић“ у Нишу, где су командант Треће бригаде Копнене војске бригадни генерал Миле Јелић и командант Мешовите артиљеријске бригаде пуковник Звонко Стојковић упознали госте из Грчке са задацима које ове јединице извршавају, док су им припадници ових бригада приказали део средстава и обуке. 

У наставку посете, генерали Телидис и Симовић положили су венце на српском и грчком војничком гробљу у Пироту, које је једино грчко војничко гробље из Првог светског рата у Србији, на коме је сахрањено 358 грчких војника и официра.

Делегација оружаних снага Републике Грчке посетила је и Четврту бригаду Копнене војске и Центар за обуку јединица за мултинационалне операције. У бази „Југ“ код Бујановца, командант бригаде бригадни генерал Зоран Лубура упознао је госте са организацијом и задацима бригаде, док је командант Центра за обуку јединица за мултинационалне операције потпуковник Братислав Вукотић представио гостима Симулациони центар. Током обиласка Врања, гости из Грчке обишли су и Спомен собу Четврте бригаде Копнене војске у касарни „Први пешадијски пук књаза Милоша Великог“.

Током тродневне посете Копненој војсци, генерал-потпуковник Василиос Телидис је синоћ, присуствовао Свечаној академији поводом обележавања Дана Копнене војске и Дана пешадије у Дому војске у Нишу, док ће у петак обићи Специјалну бригаду Копнене војске у Панчеву. 

Повезане вести