Обележен Дан Гарде

Петак, 5.5.2017 | Култура и традиција

У присуству председника Републике Србије Томислава Николића данас је, у касарни „Дедиње“ у Београду, одржана свечаност поводом Дана Гарде и доделе одликовања јединицама и установама Војске Србије.

Свечаност поводом Дана Гарде и доделе одликовања јединицама и установама Војске Србије одржана је данас у касарни „Дедиње“ у Београду.

Свечаности су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници верских заједница, установа и организација Министарства одбране и Војске Србије и остале бројне званице.

Честитајући празник елитној јединици Војске Србије, председник Николић је поручио да је „Гарда јединица војничке части и војничких врлина која постоји готово колико и модерна српска држава“.

- Великим жртвама и храброшћу изборено право српских устаника на оружје, оличено је у првој чети Гарде формираној у Пожаревцу, давне 1830. године. Гарда и данас успешно и високо професионално извршава постављене задатке у оквиру све три мисије Војске Србије, ослањајући се увек на своје часно наслеђе и поносно чувајући своју земљу. Ваш стројев корак на парадама у Београду, Москви и Пекингу, достојанствено ступање и развијена застава Србије у рукама гардисте, испунила је поносом све наше грађане, рекао је председник Србије.

Према његовим речима, као огледало части, војничке вештине и беспрекорне спремности Војске Србије, са изванредним гардијским умећем, припадници Гарде су прва слика наше земље са којом се сусрећу гости Србије – државни званичници из целог света.

- Поносан сам што сам свој мандат председника Србије обављао окружен плавим гардијским униформама. Уверен сам да ћете, као припадници јединице која је у својој часној историји шест пута одликована орденом, наставити и у наредном периоду да одговорно и савесно извршавате све своје задатке. Наставите и даље да чувате част и углед Републике Србије и мир и безбедност њених грађана, поручио је Николић.

Осим дефилеа јединица Гарде и дела јединица Војске Србије, и представљања Репрезентативног оркестра Гарде, на данашњој свечаности уручена су и одликовања јединицама и установама Војске Србије. Председник Николић уручио је одликовања Првој бригади КоВ, Другој бригади КоВ, Трећој бригади КоВ, Четвртој бригади КоВ, Мешовитој артиљеријској бригади, 126. бригади ВОЈИН, Речној флотили, Центру за примењену математику и електронику, Техничко-ремонтном заводу „Чачак“ и Ваздухопловном заводу „Мома Станојловић“.

После свечаног дефилеа, командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић уручио је председнику Николићу фото-албум с фотографијама забележеним током његових посета елитној јединици Војске Србије, а министру одбране и начелнику Генералштаба генерал Тодоровић уручио је статуе књаза Милоша Обреновића.  

Повезане вести