Десетар Урош Ждеро добитник специјалне плакете за најплеменитији подвиг године

Понедељак, 10.2.2020 | Актуелности
У Скупштини града Београда свечано су уручене плакете за најплеменитији подвиг године, које 57. пут заредом додељују „Вечерње новости“, појединицима и организацијама који су својим херојским, хуманим и несебичним делима обележили годину за нама.

На свечаности којој је, уз остале високе званице, присуствовао и министар одбране Александар Вулин са сарадницима, саопштено је да је жири којим је председавао академик Матија Бећковић, одлучио да Специјална сребрна плакета оде у руке десетара Војске Србије Уроша Ждера.

У образложењу одлуке се наводи да је Ждеро, возач санитета у Првој бригади копнене Војске, то ласкаво признање заслужио јер је 2. септембра прошле године — на ауто-путу недалеко од Старог Жедника, након тешке саобраћајне несреће, када је аутомобил подлетео под приколицу и том приликом су погинула три турска држављанина — спасао седмогодишнег дечака с унутрашњим крварењем, кога је хитно, одлажући редовни задатак, превезао у суботичку болницу.

Златну пакету за најплеменитији појединачни подвиг добио је 26-годишњи Никола Субашић, који је спасао живот најбољем пријатељу, када је одлучио да му донира део јетре и бубрег. Ласкаво признање за најплеменитији колективни подвиг додељена је „верујућем народу и клиру Српске православне цркве у Црној Гори“ , због, како се наводи, „слика које се памте и које су сведочанство вере и истрајности на одбрани светиња“.

Златна плакета додељена је и за најплеменитији дечији подвиг Анастасији Вујић, као и за најплеменитији подвиг који се награђује постхумно — Дарку Вујошевићу, који је преминуо помажући породици да се спасе током невремена на Скадарском језеру.

Осим припадника Војске Србије, Сребрном плакетом награђено је још девет појединаца и група хуманих љиуди, који су се нарочито истакли великодушношћу у години за нама.

Поздрављајући присутне на данашњој свечаности, уз честитке херојима, главни и одговорни уредник „Вечерњих новости“ Милорад Вучелић истакао је да су то само они чији су подвизи забележени.

— Много их је више ван нашег видокруга, и они, из главе, срца и душе, сведоче о правом лицу нашег народа, кога красе доброта, вера, осећај дужности, као и чојство и јунаштво — рекао је Вучелић.

Председник Жирија, академик Матија Бећковић истакао је да су подвизи увек нови, јединствени и непоновљиви.

— Писмо каже да ће десеторо праведника спасити свет, а овде их је више данас, оних који нису имали рачуницу, нити су очекивали славу ни признање. Имали су савест а то је друго име за Бога, рекао је Бећковић, честитајући „подвижницима“, и  посебно се осврнуо на признање верницима и клиру митрополије Црногорско-приморске, уручено митрополиту Амфилохију — одајући признање онима који су „устали да гандијевски бране светиње, без гласа и без повика“.

Десетар Војске Србије Урош Ждеро рекао је да је поносан што је у друштву најхуманијих људи у Србији, те да ни данас не би ни тренутка имао дилему да ли треба помоћи човеку у невољи.

— Не само ја, већ, сигуран сам, све моје колеге, припадници Министарства одбране и Војске Србије, увек ће притећи у помоћ људима у невољи, јер то је најсветија дужност — рекао је десетар Ждеро, коме су прве честитале супруга Цвета и ћеркице Нина и Невена.  

Припадници Војске Србије у години за нама, као и много пута раније, више пута су исказали хуманост помажући грађанима у најтежим ситуацијама, неретко ризикујући своје животе, и тако доказали да Србија увек може да рачуна на своју војску.

Повезане вести