Сусрет начелника генералштабова Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације

Понедељак, 24.8.2020 | Међународна сарадња
У оквиру посете Руској Федерацији, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић сусрео се данас са начелником Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације, генералом армије Валеријем Васиљевичем Герасимовим.

Начелник Генералштаба Војске Србије захвалио се генералу Герасимову на свеобухватној подршци коју Руска Федерација пружа Републици Србији у очувању суверенитета и територијалног интегритета, као и помоћи Оружаних снага Руске Федерације нашој земљи у сузбијању ширења вирусне инфекције COVID-19  у месецу априлу и мају ове године, чак и у условима када је руски народ и сам био угрожен од последица вируса.

Током званичних разговора две делегације било је речи о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у свету и  региону са посебним освртом на ситуацију на Косову и Метохији, могућностима за унапређење билатералне војне сарадње две војске у областима од обостраног интереса, као и о актуелном стању и реализацији активности у области војно-техничке сарадње.

Начелник Генералштаба Војске Србије је као посебно значајну истакао помоћ Руске Федерације у опремању Војске Србије савременом војном техником и обуци нашег летачког и техничког особља на ваздухопловима руске производње. 

Током разговора потврђена је спремност обе стране да се и поред неповољних услова услед ширења вирусне инфекције COVID-19 настави са унапређењем билатералне војне сарадње две војске, са тежиштем на реализацији заједничких вежбовних активности, обуке и војно-техничкој сарадњи.

Похваливши изузетну организацију овогодишњих ,,Међународних војних игара”, начелник Генералштаба је најавио да Војска Србије разматра да конкурише за организацију једне од дисциплина овог такмичења и закључио да оно представља одличну прилику за припаднике наше војске да тестирају своје способности, али и да размене знања и искуства са колегама из оружаних снага других страних земаља и развијају пријатељске односе.

Повезане вести