Херојски чин вредан дивљења

Среда, 31.1.2018 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић примили су данас десетара Мирослава Потића, који је 16. јануара спасио девојчицу из хладне Нишаве у Пироту.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић примили су данас десетара Мирослава Потића, припадника Војске Србије који је 16. јануара спасио девојчицу из хладне Нишаве у Пироту.

Десетар Мирослав Потић је тог дана из реке зачуо позив девојчице у помоћ, док је прелазио мост Газела у Пироту. Одмах је позвао полицију, ватрогасце-спасиоце и хитну помоћ, а затим су он и један од пролазника ускочили у реку и извукли девојчицу на обалу, где су је због хипотермије утоплили и одржавали у свесном стању до доласка помоћи. Девојчица је потом збринута у Градској болници, на Одељењу педијатрије.

Како је десетар Потић истакао, осећај је веома леп знајући да је спасио живот малолетној девојчици. Он је ступио у контакт са њеним родитељима после инцидента и обишао девојчицу у болници која се успешно опоравља.

- Овако треба да одреагује сваки грађанин и сваки припадник Војске Србије. Обучавани смо и васпитавани како да реагујемо у оваквим ситуацијама и носимо се војничким Кодексом части чије су основне вредности верност отаџбини, посвећеност професији, оданост, поштовање и солидарност са другима. То нам је посао и увек ћемо бити ту за наше грађане. Као припадник 3. складишног батаљона Централне логистичке базе и као припадник Војске Србије верујем да би све моје колеге то исто урадиле, јер знају како да се понашају у критичним ситуацијама, рекао је десетар Потић и додао да се припадници Војске Србије обучавају да реагују мирно, стабилно и прибрано у критичним ситуацијама.    

Према речима министра Вулина, десетар Потић је показао зашто се Војска Србије тако високо цени међу нашим грађанима, зашто се толико воли и зашто јој се поклања пажња и поверење и у најтежим и најгорим временима.

- Увек сте знали да тамо где је војска тамо су ред, закон, помоћ, солидарност и тамо је човечност. Десетар Потић је показао да су сви припадници Војске Србије на првом месту људи који ће увек помоћи другоме, који ће увек разумети туђу невољу и никада неће размишљати о својој добробити или свом животу ако треба да сачувају туђи живот или да помогну другом људском бићу. Војска Србије се зато поштује, воли и цени. Припадници Војске Србије се не разликују од других само по томе што носе униформу или што су обучени, већ по томе што су безусловно хумани и што ће увек на првом месту помоћи другом човеку, а тек онда мислити о себи. Ми смо поносни на овакве војнике, али важније од тога на њих је поносна читава Србија, рекао је министар одбране и поручио да ће се  Министарство одбране увек трудити да овакве примере истакне, да их награди и да заједно са Генералштабом води рачуна да Србија зна какву војску има.      

Командант Централнe логистичке базе бригадни генерал Петар Латковић похвалио је „велико дело“ десетара Потића и као припадника Војске Србије и као човека.

- Десетар Потић показао је обученост, пожртвованост и храброст и спасио је један људски живот. Као човек показао је хуманост, што треба да чине и други људи. Њему се указала шанса да спаси један људски живот, а он је ту шансу искористио на понос Војске Србије, нагласио је генерал Латковић. 

Министар Вулин и генерал Диковић наградили су десетара Потића бесплатним седмодневним боравком на Тари са породицом. 

Повезане вести