Прослављен Дан рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства

Петак, 28.9.2018 | Култура и традиција

У сусрет 30. септембру – Дану артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства данас је у Команди и јединицама Ратног ваздухопловства и ПВО данас је прослављен прослављен овог рода Војске Србије.

Централној прослави у београдској касарни „Бањица“ присуствовао је командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић. 

Обраћајући се свечаном строју припадника 250. ракетне бригаде за ПВД, генерал Жарковић је подсетио на најважније тренутке у историји овог рода Војске Србије указујући на значај противваздухопловне одбране у условима савременог рата и наглашавајући контролу и заштиту суверенитета ваздушног простора Републике Србије као основни задатак како 250. ракетне бригаде тако и целог Ратног ваздухоловства и ПВО.

Након свечаног дефилеа и уручења награда онима који су у претходном периоду постигли најбоље резултате у раду уприличен је приказ средстава ракетне технике и положени су венци на спомен-обележје погинулим припадницима 250. ракетне бригаде.

Дан артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства прославља се 30. септембра у знак сећања на тај дан 1915. године када је редов Родоје Љутовац, припадник артиљеријског пука „Танаско Рајић“, модификованим топом оборио непријатељски аероплан изнад Крагујевца што представља прво обарање ваздухоплова изнад Србије.

Повезане вести