Постигнута аутономност српске војне болнице у Африци

Уторак, 11.2.2020 | Мултинационалне операције
Српска војна болница нивоа 2+ у мисији Уједињених нација у Централноафричкој Републици достигла је пуну аутономност и самоодрживост, што значи да сада сву опрему и медицинско особље у болници обезбеђује Република Србија.

Болница је са радом започела у децембру 2014. године, тако што су Уједињене нације обезбедиле медицинску опрему и услове за рад, а Република Србија — медицинско особље. Наша држава је преузела обавезу да војна болница постане самоодржива, што је у пракси значило да Србија у зону операције, у град Банги, где је смештена болница, допреми и стави у функцију сву неопходну опрему.

Транспорт опреме за болницу реализован је копненим, поморским и ваздушним путем, а прихват средстава и инсталацију опреме извршио је за ову прилику оформљен тим Генералштаба Војске Србије који је привремено упућен у ЦАР.

Након инсталирања опреме, верификациони тим Уједињених нација је извршио инспекцију српске војне болнице и установио да задовољава све стандарде Уједињених нација. Тиме је војна болница у ЦАР постала први у потупности независан и самоодржив контингент Војске Србије у мисијама УН.

Српска војна болница у мисији УН у ЦАР, у чијем саставу је 72 припадника Војске Србије, обезбеђује прву и другу линију здравствене заштите, хитну реанимацију/стабилизацију, хитне хируршке интервенције, основну стоматолошку заштиту и евакуацију повређених до следећег нивоа медицинске заштите.

Повезане вести