Састанак министра одбране са директорима предузећа одбрамбене индустрије

Понедељак, 2.2.2015 | Актуелности

Министар одбране Братислав Гашић састао се данас са директорима предузећа Одбрамбене индустрије Србије. Тема састанка били су инвестициони пројекти у наредном периоду. Министар Гашић се у паузи састанка обратио медијима и рекао да је циљ Владе Србије да уложи средства у...

Министар одбране Братислав Гашић састао се данас са директорима предузећа Одбрамбене индустрије Србије. Тема састанка били су инвестициони пројекти у наредном периоду.

Министар Гашић се у паузи састанка обратио медијима и рекао да је циљ Владе Србије да уложи средства у фабрике наменске индустрије како би био постигнут добар технолошки ниво - гарант стабилног пласмана у будућности. Он је подсетио на састанак са директорима наменске индустрије одржан 8. јануара, када је постигнут начелан договор о инвестиционим програмима у фабрикама наменске који „није ишао према договору јер су се директори и њихови тимови базирали на томе да се наменска индустрија врати на ниво из 1998. године".



- Није циљ Владе да улаже значајна средства у фабрике наменске индустрије како би се вратили на технолошки ниво од пре неколико године, већ да буде постигнут ниво који може да гарантује стабилан пласман за пет година. Треба да размишљамо и о томе да ли ти пројекти, којима би предузећа одбрамбене индустрије требало да конкуришу за средства из републичког буџета, гарантују технолошки ниво који може да обезбеди значајне резултате, рекао је министар одбране и додао да је радна група обишла све фабрике, да је прегледала пројекте, и да се зато воде преговори како би се дошло до вишег технолошког нивоа.

Министар је говорио и о конкретним пројектима – отпочињање техничких испитивања вишенаменског борбеног возила пешадије "лазар", да ће значајна средства бити уложена у куповину нове опреме, да лансер ракета "морава" може да уђе у серијску производњу, и остало.

Начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Бојан Зрнић изјавио је да сва предузећа наменске индустрије позитивно послују, односно „уредно сервисирају своје обавезе према запосленима и држави из текућег пословања“.

- Сада је у току процес конверзије који треба преостали друштвени капитал да преведе у државни. Очекујем да ћемо ускоро са Електропривредом Србије и Министарством енергетике завршити велики пакет конверзије дуга, јер су наша предузећа веома много дуговала ЕПС-у, рекао је генерал Зрнић.

Састанку су присуствовали и државни секретар Министарства одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

 

Повезане вести