Припадници Војске Србије пливали за Часни крст

Субота, 19.1.2019 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић присуствовали су данас пливању за Часни крст поводом великог хришћанског празника Богојављења на Савској променади.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић присуствовали су данас пливању за Часни крст које је поводом великог хришћанског празника Богојављења на Савској променади организовало удружење проналазача „Соко Савамала“ уз подршку Министарства одбране и Градске општине Савски венац.

Министар Вулин честитао је свима данашњи празник традиционалним хришћанским поздравом „Бог се јави!“

Он је изразио задовољство што има част да стоји пред пливачима који чувају нашу традицију и оно што је нас као народ учинило вредним понављања.

- Ви данас не показујете само да сте храбри, да сте спремни на жртву, да сте спремни да својим примером покажете које су то вредности које толико цените и волите, већ ви показујете да сте припадници једног храброг, тврдоглавог, упорног народа, једног народа који је у стању да даје потомке, да даје изданке који су вредни дивљења – истакао је министар Вулин обраћајући се такмичарима пред пливањазаЧасни крст.

Он им је поручио да ће данас показати колико је дух јачи од тела, те да нема препреке коју човек када има веру и када је убеђен у вредност оног што ради не може да савлада, пожелевши да данашње време и сви окупљени буду „добро знамење“ и знак да нас чека добра година.

Након скока с речног патролног брода „Јадар“ у Саву, Данило Андријашевић први је међу 16 такмичара препливао стазу дугу 33 метра, која симболично представља Исусове године. Њему је признање –православни крст, уручио министар Вулин.

На овогодишњем такмичењу на Савској променади учествовали су и припадници Војске Србије. Поручник Небојша Марковић из Гарде Војске Србије истакао је да му ово није прво учешће на пливању за Богојављенски крст и да је то за њега величанствен чин, док је његов колега потпоручник Слободан Драксимовић из 126. бригаде ВОЈИН нагласио да је задовољан учешћем јер је други допливао до Часног крста.

Тачно у подне, започело је и традиционално пливање за Часни крст на Ади Циганлији, а међу 55 учесника били су и кадети Војне академије, припадници Жандармерије, Свибора и грађанства.

Кадет Војне академије Сава Станковић, прошлогодишњи победник пливања за Часни крст на Ади Циганлији, препливао је, симболично, 33 метра дугу стазу, најављујући почетак главног дела манифестације. Први је до Богојављенског крста на Ади допливао Павле Драгишић, коме је свечано уручен Часни крст и Победнички плашт, а претходне две године, на победничком постољу били су кадети Војне академије.

Пливању је претходила Света литургија у Храму Светог Ђорђа на Бановом брду, као и литија, на којој су већ традиционално учествовали и кадети Војне академије предвођени капетаном Славишом Јотићем.

Поводом Богојављења, великог хришћанског празника, данас је више стотина припадника Министарства одбране и Војске Србије пливало за Часни крст или учествовало у организацији те традиционалне манифестације на 29 локација широм Србије.

Повезане вести