Заједничка седница Колегијума министра одбране и Колегијума начелника Генералштаба

Недеља, 18.10.2020 | Актуелности
Снажно показано јединство у опредељењу државног врха на челу са председником Републике и врховним командантом Војске Србије Александром Вучићем да се настави са процесом јачања Војске Србије са циљем даљег снажења одбрамбених способности Србије, доприноса регионалној стабилности и миру у свету, тежишни су задаци Министарства одбране и Војске Србије и у наредном периоду, закључено је на заједничкој седници Колегијума министра одбране и Колегијума начелника Генералштаба Војске Србије одржаној данас у Дому Гарде у Топчидеру.

На седници је начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић уручио министру Александру Вулину бајонет у знак захвалности за све што је учинио за развој и јачање Војске Србије у протеклом периоду. 

Током седнице колегијума којом је руководио министар одбране Александар Вулин разматрана је реализација кључних активности Министарства одбране и Војске Србије у протеклом трогодишњем периоду и представљена анализа достигнутог степена развоја снага и оперативних способности Војске Србије.

Посебно је истакнуто да је Војска Србије, у овом периоду, опремањем новим средствима наоружања и војне опреме, модернизацијом постојећих средстава НВО из домаћег развоја, унапређењем обуке као и побољшањем материјалног положаја и животног стандарда својих припадника, значајно ојачала своје капацитете.

Оцењено је да војна неутралност Србије омогућава успешан развој партнерске сарадње са другим армијама у складу са националним и одбрамбеним интересима Србије, што је и убудуће чврсто опредељење.

Истакнуто је да је достигнути висок ниво оперативних способности директно утицао на спремност Војске Србије да у потпуности изврши све додељене задатке током ванредног стања, уз примену и поштовање свих мера заштите и очувања здравља људи у борби против вирусне инфекције Ковид-19.
 
Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем „Садејство 2020“ на Привременом полигону „Пештер“ изузетно успешно је показала висок ниво спремности и обучености јединица Војске Србије и садејство видова у извођењу операције здружених снага. Велики број модернизованих средстава и средстава из развоја одбрамбене индустрије први пут је заједно дејствовало на једној оваквој вежби.

Најзначајнији резултат претходног трогодишњег рада, закључено је на данашњој седници, јесте успешна реализација опремања, модернизације и јачања оперативних способности Војске Србије, побољшање стандарда њених припадника и очувања мира и заштите безбедности свих грађана Републике Србије.

Повезане вести