Премијера филма „Војногеографски институт кроз три века“

Уторак, 3.10.2017 | Култура и традиција

У Дому Гарде на Топчидеру свечано је представљено још једно остварење ВФЦ „Застава филма“, документарно-стручни филм „Војногеографски институт кроз три века“.

Свечаној пројекцији присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, садашњи и некадашњи радници Института, кадети геодетског смера Војне академије и ученици Војне гимназије, новосадске Техничке школе „Милева Марић – Ајнштајн“ и Геодетске техничке школе из Београда.
 
– Војногеографски институт се развијао и опстајао од 1876. године из потребе за премером државе, за израдом тачних и нужних карата, за обезбеђивањем војске свим геотопграфским материјалима. Из потребе да сами премеримо и снимимо нашу земљу, да исцртамо нашу земљу и направимо наше дигиталне и друге моделе терена. Филмска прича о ВГИ је прича о нама, нашим успесима и падовима, о нашој судбини. То је прича о жељама, намерама, струци, о могућностима, одлукама и дометима. То је прича о националном идентитету, рекао је потпуковник Вељко Бућковић поздрављајући присутне у име начелника Управе за односе са јавношћу капетана бојног брода Петра Бошковића.
 
Обраћајући се гостима, начелник ВГИ-ја пуковник Зоран Срдић је истакао да је историја Војногеографског института готово две деценије дужа од историје филма.
 
– Поносно истичемо да је ВГИ институција Војске Србије и Министарства одбране задужена за израду геотопографских материјала за потребе система одбране. Он је уједно и национална картографска институција. Али, пре свега, ВГИ су људи, генерације стручњака које су стварале историју српске геодезије и картографије. Њима је посвећен овај филм. Он је документ о историји и успесима геодетске струке у нас. Он је својеврсно сведочанство о стварању и развоју српске државе. Пред нама је запис о једном времену, простору, о људима и њиховом стварању кроз три века. Пред нама је белег, камен међаш којим је за сва времена сачувано сећање на наше претходнике, сведочанство о нашем раду и инспирација за будуће генерације, рекао је поред осталог пуковник Срдић.
 
Бројним гостима на премијери филма Војногеографски институт кроз три века, представљени су и аутори тог остварења, сниматељи Мирко Лукановић и Жарко Пекез, организатор Ненад Чобелић, монтажер Душан Милуновић из ВФЦ „Застава филма“ и редитељ Марко Каменица.

Повезане вести